Анималистичните символи на Олимпиадата 2014 далеч не са най-причудливите в историята на Олимпийските игри.

През различните години талисмани на спортните съревнования са били снежни човеци с тиролски шапки, лед и снежна топка, древногръцки богове и други интересни същества. Представяме ви най-странните олимпийски символи в историята.

За символ на зимната Олимпиада 1976 австрийците избрали снежния човек. За разлика от „класическите модели“ Scheeman бил направен само от една снежна топка, увенчана с тиролска шапка. Обликът на „олимпийския снежен човек“ е подобен на героите от рекламата на m’&’m’s.

Четете още: Най-скъпите вещи на света - I част

Канадците създали нова мода – чифтове олимпийски талисмани. През зимата на 1988 г. те представили на света своята двойка бели мечки, облечени в каубойски стил. Имената им са Hidy и Howdy и двете започват с поздрава „hi”.

Четете още: Най-стилната кокошка

През лятото на 1992 г. дизайнерите от DESIGNefx измислили Whatizit – странен персонаж от неизвестен биологически вид. Този забавен барселонски талисман толкова се харесал на американците, че през 1996 г. бил „прероден“. На Олимпийските игри в Атланта безформеното синьо същество обаче леко си сменило имиджа и било представено на публиката с името Izzy.

Четете още: Най-известните любовници на ХХ век: Пабло Пикасо

Зимният олимпийски символ същата година изглеждал не по-малко интересно. Романтичните французи представиха Magique – хибрид между човек, звезда и снежинка. Според концепцията на създателите му този талисман е въплъщение на синтеза между мечтата и фантазията.

Четете още: Вижте я: Най-голямата сграда в света


Зимните олимпийски игри 1994 в Норвегия се провели под покровителството на кукли с костюми на викинги. Чуждестранните гости отбелязали, че усмихнатите лица на Хекон и Кристин не се връзват с дрехите на суровите воини.

Четете още: Най-екзотичните и луксозни дамски телефони


Бидейки домакини на Лятната олимпиада 2004, гърците потърсили вдъхновение в историята. При това проявили и богата фантазия, сливайки миналото и настоящето в образите на своите талисмани. Древногръцките богове Феб и Атина били представени като жизнерадостни кукли с непропорционално големи стъпала.

Четете още: Най-странните езера в света

Италианците не се тормозели с твърде много мислене преди Зимната олимпиада 2006 и избрали за талисмани на игрите „момичето-снежна топка“ Neve и „момчето-лед“ Gliz.

Четете още: Най-странните татуировки в света

За Олимпийските игри 2008 китайците подбрали цели пет талисмана. Гостите били посрещнати от рибката Beibei, пандата Jingjing, олимпийския огън Huanhuan, тибетската антилопа Yingying и лястовицата Nini. Броят и цветовете на талисманите отговарят на пръстените в емблемата на Олимпиадата.

Четете още: Най-известните любовници на ХХ век: Ален Делон – красивото лошо момче

Канадците били домакини на Игрите през 2010 г. и се ограничили „само“ с четири талисмана. Образите на тези сладки животинки са взети от популярни в Северна Америка „градски митове“ и са допълнени със „спортна легенда“. Морският мечок Miga е превърнат в активен пътешественик и сноубордист. Снежният човек Quatchi започнал да се занимава с хокей, крилатият мечок Sumi и хамстерът Mukmuk пък били „назначени“ за отговорници по хубавото време.

Четете още: Най-скъпите домакински уреди

За миналогодишната Лятна олимпиада британците ни приготвиха доста урбанистичен символ - Wenlock и Mandeville. Тези „живи капки“ били кръстени на градчето Мач-Уенлок и болницата в Сток-Мандевил, защото именно на тези места били проведени първите игри, наподобяващи Олимпийските.

Четете още: Най-екстремните храни, които се ядат по света