Автор
Woman.bg

Най-странните коледни и новогодишни обичаи в Европа

Традициите са онази специфична част от фолклора на всяка страна, които я правят уникална и я отличават от останалите.

Вътре в самата държава пък те сплотяват семейството и го обединяват. Това важи с особена сила по време на един от най-семейните празници - Коледа.

Днес блогът http://blog.goeuro.co.uk/ ни изпраща на едно виртуално пътешествие из най-странните коледни традиции в Европа.

Исландия

Котката Юле е огромна, зла и дебне. Тя ще нападне всички деца, които не носят нови дрехи на Бъдни вечер. Ето защо майките бързат да пременят малките си синове и дъщери в нови одежди.

България

Нашата традиция да оставяме храната на масата на Бъдни вечер, за да може след това духовете на покойниците да си хапнат, заема почетно място в тази класация.

Италия

Бефана е вещица, която обикаля в нощта на 6-ти януари и раздава подаръци на послушните деца. На непослушните пък оставя въглен в чорапчетата.

Чехия

Неомъжените жени застават на прага на къщата на Бъдни вечер и хвърлят зад гърба си обувка. Ако тя падне напред с пръстите, значи невестата ще се омъжи през следващата година.

Дания

Елфът Нис се обижда лесно, затова на Коледа датчани оставят по една купа топла овесена каша, за да не се обиди и да закриля семейството в предстоящите 365 дни.

Германия

На 5-ти декември децата оставят по една чиста обувка на прага на стаята и ако са били послушни, на сутринта ги чака обувка, пълна с лакомства от Свети Никола.