Автор
Woman.bg

Най-старият манастир в Европа се намира до Хасково

Манастирът Свети Атанасий е най-старият манастир в Европа, твърдят от disagi.com. Той е по-стар от "Кандида Каса" в Шотландия, основан през 360 година, и манастирите на Свети Мартин във Франция - 373 - 375 година. В българската обител аскети няма, всичко е населено само със спомени.

Не се нуждаем от предварителна подготовка, за да посетим древната обител, защото е само на 20 км от Хасково. Тръгнахме по посока Чирпан и на разклона за Меричлери има обозначение за село Златна ливада, на десния бряг на Стара река. Пътят е в ужасно състояние. Една едва забележима табела ни насочи към византийски крепостни стени, край които се издига масивно здание. Манастирът е един от 100-те национални обекта.

Влизайки през огромната порта, си задаваме въпроса защо не е достигнал известността на други български манастири. Може би се дължи на това, че много чужди изследователи оспорват факта за първосъздаването на този храм на нашия континент. Всички нови изследвания сочат едно - че той е първи и се намира в България.

Свети Атанасий Александрийски е считан за приносителя на монашеството от Египет на нашия континент. Живял е във времето на непримирими борби между православната вяра и арианството, отричащо божествената същност на Иисус. Бил е съвсем обикновено момче, но архиепископът го забелязва, когато играе на своите нетрадиционни за възрастта си игри - да кръщава деца. Така го взема под своя опека.

Живее до дълбока старост, но част от живота му преминава в изгнание. Изследователи считат, че светецът лично е основал светата обител през 344 година по време на посещението си по българските земи във връзка с Вселенския събор в Сердика. Мястото не е избрано случайно, защото се намира на стратегическия път Константинопол - Сердика. Крепостта, от която и до днес има останки, е била от особена важност, а в близост се намирал тракийски нимфей, който светецът превръща в светилище.

Четете още: За офроуд маниаци!