Красивата коса, подредена в хубава прическа, несъмнено привлича погледите както на мъжете, така и на жените.

Но простото внимание не е достатъчно! Дамите искат да предизвикват истинско възхищение и затова за целта използват всякакви украшения – диадеми, шноли, панделки и фиби. Най-високо се ценят онези аксесоари, които са украсени със скъпоценни камъни. В тази статия ще ви представим най-скъпите украшения за коса на света.

Четете още: 5 подходящи прически за плажа

Една от дамите, диктували навремето модата за прически и украшения, е френската кралица Мария Антоанета, съпруга на крал Людовик ХVІ. Благодарение на нея популярни станали високите и обемни прически, обсипани с модни аксесоари. Понякога косата й била оплитана около телена конструкция, висока цял метър. Какъв простор за развихряне на фантазията! Сред украшенията за коса фигурирали живи птици, бойни оръдия и скъпоценни камъни. А представете си само колко време отнемала направата на такава прическа! 1700 г., Париж – това е времето и мястото на възникване на понятието „фризьорски салон“. Тогава парижките фризури били толкова сложни, че трябвало да се правят от повече от един човек. Само за една година във френската столица се появили хиляда фризьори.

В съвременните модни тенденции за прическите продължават да се използват различни аксесоари – диадеми, панделки, шноли, фиби и дори някои необичайни артикули, които нямат име.