Автор
Woman.bg

Най-разпространените грешки в грижите за косата

Ако се отървете от лошите си навици, можете да промените живота си. Това важи и за косата – много хора допускат сериозни грешки в грижите за нея и сами й вредят.

Представяме ви осемте най-разпространени грешки, които могат да развалят вида на косата ви:

Измиване набързо

За колко време разпенвате шампоана на косата си? Нормално е това да се прави една минута, от която 50 секунди са посветени на масаж на скалпа. Именно кожата и корените на косата се нуждаят от по-обстойно почистване, да търкате самата коса е безсмислено и дори вредно, защото така косъмът се травмира и изсушава.

За правилно измиване на косата трябва да извършвате кръгови масажни движения с върховете на пръстите от върха на главата към страничните части и тила. Така не само ще премахнете замърсяванията, но и ще подобрите кръвообращението и ще „приповдигнете“ фоликулите. В краткосрочен план така ще постигнете малко по-голям обем, а в дългосрочен ще ускорите растежа на косата и ще я направите по-гъста.

Ако си миете косата всеки ден, достатъчно ще е да нанасяте шампоан веднъж. Ако го правите по-рядко, измийте с шампоан два пъти. Второто сапунисване е „профилактично“ и не изисква продължително разтриване. Достатъчно ще е да получите гъста пяна.

Четете още: Да разбием всички митове, свързани с косата

Не бъркайте балсама с лосиона

Нека уточним кое какво е. Балсамът има по-интензивно действащ състав и е предвиден за увредена или гъста, твърда и суха коса. Ако вашата не е такава, ползвайте лосион, който ще облекчи разресването, вместо да насища усилено косъма с хранителни вещества. И запомнете – само в комбинация с шампоан от същата козметична серия ще получите търсения ефект.

Нанасяне на лосион на мокра коса

Първо трябва да подсушите косата с кърпа, тъй като излишната влага няма да позволи на лосиона да попие в косъма. Съдържащите се в него полезни вещества ще отидат на вятъра. Затова попийте леко водата, нанесете лосиона по цялата дължина, започвайки на около 2 см. от корените и изчакайте около минута.

Изплакването също трябва да трае една минута. В противен случай може да получите блясък, но той ще е мазен – остатъците от продукта ще направят косата по-тежка и тя ще се омазни по-бързо.

Увиване на кърпата като чалма

Докато обикаляте из дома си с хавлиена кърпа на главата, косата ви не се чувства особено добре. Така би се чувствал примерно кашмиреният ви пуловер в центрофуга на 1200 оборота. Косъмът се разтяга и уврежда, блясъкът изчезва. Влажната коса е два пъти по-еластична от сухата и затова се и къса по-лесно. За да избегнете цепенето на връхчетата, не прекалявайте с бърсането на косата и в никакъв случай не я усуквайте.

Има по-безвреден начин да сложите кърпата – увийте я на един оборот около главата, сгънете крайчетата под остър ъгъл и го закрепете над челото. Но разбира се най-добре е да оставите косата си да изсъхне сама, това със сигурност няма да й навреди.

Липса на грижа за кожата


Сигурно можете бързо да кажете какъв е типът кожа на лицето ви, дори ако ви събудят от сън. Ами кожата на скалпа? Под косата се крие не по-малко сложна и чувствителна кожа, която също се нуждае понякога от индивидуално подбрани пилинг и маски.

За щастие е лесно да се определи типът кожа на скалпа – тя обикновено е същата като тази на лицето. Имайте предвид особеностите си, когато избирате козметични средства и четете състава им. D-пантенолът и маслата ще ви помогнат при раздразнителна кожа, пилингът с млечна и хиалуронова киселина ще ви спаси от лющенето, а за мазна кожа обърнете внимание на продукти с растителни съставки, например екстракт от зелен или бял чай.

Не забравяйте, че косата е продължение на кожата и грижите за косъма започват от скалпа. Важно е също така здравето да идва отвътре – включете в менюто си омега-3 и омега-6 киселини, фибри, ядки и сушени плодове.

Четете още: Голямата 7-ица във вредните съставки

Рядко миене на четките

Замислете се кога за последно сте дезинфекцирали любимата си масажна четка. Огледайте я. Виждате ли между косъмчетата сивкави натрупвания? Това не е просто прах – това са колонии микроби, размножаваща се сред мъртви клетки, кожна мазнина и остатъци от козметични средства.

Ако след това цветисто описание все още можете да се накарате да докоснете тази четка, занесете я веднага в банята за почистване. Нека 15-минутното миене в сапунена вода стане задължителна ежеседмична процедура за четките ви. Така ще предотвратите бързото замърсяване на косата, раздразненията на скалпа и може би дори появата на пърхот, която често се причинява от различни микроорганизми.

Не дръжте сешоара под прав ъгъл

Да си сушите косата с наведена глава е универсална формула за обем. При това обаче е важен и ъгълът, под който насочвате струята горещ въздух. Тя трябва да се движи отгоре надолу, за да затваря люспите на косъма, а не да ги „разрошва“.

Ако пък сте свикнали да придавате допълнителен обем с кръгла четка, много внимавайте – при това косата трябва да е напълно суха, за да не се травмира косъмът. В неопитни ръце кръглата четка по-скоро къса косата, отколкото да доведе до добър резултат.

Прекалено гореща маша или преса


Няма нищо по-ужасно от съскащия звук и вдигащия се пушек, когато става дума за обработка на косата с маша или преса. Влажната коса и високата температура са просто несъвместими. Температурата трябва да е до 140 градуса по Целзий при влажна коса и до 200 градуса при суха. По-високата температура просто ще изгори косата ви.

И още нещо важно – не къдрете косата след нанасяне на лак – при нагряване спиртът се запалва и изгаря всичко, до което има контакт. Това няма да го видите с просто око, но в дългосрочен план „опърлената“ коса ще остане без блясък.