Жадни сте? Вместо да се наливате със сладки сокове или сиропи, които са с високо съдържание на калории и вредни съставки, изпийте една от долу изброените здравословни напитки, в които вашето тяло ще се влюби.

Вода

Пийте вода повече от всяка друга течност. Това е най–здравословната напитка от всички, защото ви поддържа живи. Но има и други причини да приемате големи количества вода. Тя е важна част от храносмилането, нужна е за абсорбирането витамините C и B, необходима е за изхвърлянето на токсините от тялото ви и е съществена част от кръвта. И така, пийте по около 8 чаши вода на ден, за да сте сигурни, че тялото ви се чувства добре и дори повече, когато сте приемали дехидратиращи напитки като кафе и алкохол, или когато се потите повече. А ако ви е доскучало от голата вода, добавете едно резенче лимон или лайм, краставица или дори мента – ето ви един безкрайно полезен коктейл.

Сок от нар

Сокът от нар е могъщ. Проучванията сочат, че червеният нектар е пълен с антиоксиданти, които могат да ви помогнат в борбата с възпаленията, сърдечните болести, рака на белия дроб и на простатата, така че пийте по една чаша дневно. Имайте предвид, че някои бутилирани сокове от нар съдържат и други течности или захар, така че проверявайте съставките, за да сте сигурни, че приемате чист сок от нар.

Зелен чай

Време е да проверим какво знаете за зеления чай. Какви ползи може да извлечете, приемайки тази напитка, богата на антиоксиданти? Тя:

А) ускорява метаболизма;

Б) намалява възпаленията;

В) помага да се предпазите от увреждания, предизвикани от UVB-лъчите;

Г) предоставя здрави венци и зъби;

Д) нито едно от посочените;

Е) всички изброени

Отговор: Е. Точно така, зеленият чай ви поддържа здрави, благодарение на катехините (силни антиоксиданти), които съдържа. А няколко кубчета лед и резенче лимон могат да ви осигурят освежаваща напитка през топлите дни.

Четете още: Най-полезните пролетни зеленчуци

Сок от цвекло

Наздраве за цвеклото! Този пурпурен сок може понижи кръвното налягане и да повиши енергията ви. Проучване на Университета в Ексетър показа, че цвеклото помага на хората да се упражняват и трудят с 16% по–дълго, благодарение на съдържанието на нитрати в него. А друго проучване доказа, че ежедневното му приемане увеличава притока на кръв към мозъка при по–възрастните хора, което би могло да забави процеса на дименция. Можете да си направите сок от цвекло вкъщи, да си го поръчате в бара или да си го закупите бутилиран от някой магазин за здравословна храна.

Кисело мляко

Добавете малко цинк и много други хранителни вещества към своя ден, като просто отпиете от чашата си с айран. Ето какво ще получите: калций, протеини, магнезий, витамин B12, както и здравословна доза пробиотици, които помагат на добрите бактерии в червата и повишават имунната система. Избирайте нискомаслени млека без захар.

Сок от грозде

Време е за проверка на знанията! Сокът от грозде може да:

А) повиши холестерола;

Б) понижи холестерола;

В) подобри външния ви вид;

Г) ускори метаболизма ви;

Д) нито едно от изброените;

Е) всичко изброено

Отговор: Б. Гроздовият сок има свойства, които защитават вашето сърце, благодарение на антиоксидантите в него. Той също така понижава „лошия” холестерол и кръвното налягане и намалява риска от кръвосъсиреци.
Имайте предвид, че всички сокове са с високо съдържание на калории, затова пийте умерено (например по една чаша на ден). Можете да намерите чист сок от грозде в повечето магазини за здравословно хранене.

Лимонов сок

Тази кисела напитка може да направи много добрини на тялото ви. Лимоновият сок спомага за доброто храносмилане и прочиства черния дроб, съдържа голямо количество витамин С, който повишава имунитета. Освен това може да ви помогне в борбата с някои видове рак.

Ето една идея за сближаване с този недолюбван плод: напълнете формички за лед с лимонов сок и замразете. Използвайте вместо традиционния лед в чаша с вода за да получите освежаваща лятна напитка.

Четете още: Топ 10 на най-вредните храни

Чай от джинджифил

Отдавна джинджифилът е известен с това, че облекчава храносмилателните разстройства и дори гаденето, свързано с морска болест и бременност. Затова си пийнете чаша чай от джинджифил и се сбогувайте с болките в корема. А както казва Майкъл Мъри в своята „Енциклопедия на храните, които лекуват” (“The Encyclopedia of Healing Foods”, Michael Murray), този корен съдържа силни антивъзпалителни съединения, които помагат за намаляване на болката при артрит. В случай на подобни проблеми, приемайте джинджифил редовно.

За да си направите чай, накиснете 1-2 тънки резенчета пресен джинджифил в чаша с гореща вода за няколко минути. Ако желаете, може да добавите мед за облекчаване на силния му вкус и аромат.

Смути

В настроение сте за млечен шейк? Тъй като те са нездравословни, опитайте смути. Ако e направенo правилно, тo може да бъде идеалната течна закуска или лека захранка. Напитката предлага възможност за смесване на полезни и пълни с фибри плодове с леки протеини, за да се създаде един балансиран продукт. Ето какво да сложите в блендера:

- горски плодове – съдържат много антиоксиданти, които се борят с рака и витамин С и са с малко калории;

- банани – те са богати на калий, но и на натурална захар, затова добавете само половин;

- нискомаслено и неподсладено кисело мляко – пълно с калций, изграждащ костите, киселото мляко е добър източник и на протеини.

За по-леко смути: добавете няколко капки прясно мляко (по желание може и соево или бадемово мляко). А ако искате допълнително фибри, добавете ½ ч.л. ленено семе.

Източник: 1001recepti.com