Луи XVI и Мария Антоанета, 1770

Кралските особи, известни със своята разточителност, отбелязват брачния си съюз със "скромна" церемония, включваща 5000 гости и пищна булчинска рокля, абсолютно цялата покрита с диаманти.

Крал Лудвиг I и принцеса Тереза, 1810

Още когато е само престолонаследник, а не крал, Лудвиг I се оженва за Тереза Шарлота Луиза Фридерика Амалия фон Саксония-Хилдбургхаузен ( да, не се сдържахме да не го изпишем цялото), като сватбата на бъдещия крал е придружена от специален фестивал за целия град и седемдневни празненства, които оставят в такъв възторг цялото местно население, че се превръщат в ежегодно събитие, което днес познаваме под името Октобърфест.

Кралица Елизабет II и принц Филип, 1947

На 20 ноември 1946 година няколко стотин милиона радио слушатели следят на живо сватбата на Елизабет II, която тогава е все още принцеса, и Филип Маунтбатън.

На самата церемония, превърнала се в символ на връщането на Великобритания към нормалния живот в годините след Втората световна война, присъстват 2000 гости, пред чиито погледи Лилибет, както са я наричали близките ѝ, минава по пътя към олтара, облечена във величествена рокля от копринен сатен, открояваща се с кристални и перлени инкрустации и шлейф дълъг няколко метра.

Повече за любовната история на двамата може да прочетете тук!

Джон Ф. Кенеди и Джаки Кенеди, 1953

На състоялата се в Ню Порт сватба на Джон Ф. Кенеди, който тогава е бил все още сенатор, и тъмнокосата красавица Жаклин присъстват толкова много гости, че на двойката ѝ отнема буквално два часа, за да се здрависа с всички.

А за булчинската рокля е излишно да се говори, само един поглед към това произведение кара пулса на всяка дама да се ускори.

Повече за любовната история на двамата може да прочетете тук!

Грейс Кели и принц Рение III, 1956

Когато една от най-известните холивудски звезди и един монарх си кажат заветното "да" е съвсем нормално те да го направят по възможно най-пищния начин. Това доказва и разточителната сватба на Грейс Кели и княза на Монако, която е обявена за сватба на века. Въпросната сватба продължава два дена, излъчва се пряко по телевизията и е гледана от близо 30 милиона зрители.

Роман Полански и Шарън Тейт, 1968

Сватбата на знаменитият режисьор и неговата любима е в стил 60-те - булката е с цветя в косите и секси рокля, празненството е под звуците на песни на Бийтълс, а партито, състояло се в клуб Playboy, събира най-големите звезди на десетилетието.

За жалост обаче историята на влюбените завършва трагично, когато година по-късно бременната в осмия месец Шарън е жестоко убита в дома си от Чарлз Менсън.

Принцеса Даяна и принц Чарлс, 1981

Сватбата на принц Чарлс с Даяна Спенсър надминава по-пищност дори тази на майка му и баща му, превръщайки се в събитието на века.

Катрин Зита-Джоунс и Майкъл Дъглъс, 2005

Само ще споменем, че сватбените покани на двойката се открояват с холограми и невидимо мастило, а скромната бройка от 50 полицаи охраняваха събитието, състояло се в хотел "Плаза" в Ню Йорк.

Том Круз и Кейти Холмс, 2006

Том и Кейти си казват заветното "да" в италиански замък, чието наемане струва на актьора десет милиона долара. На сциентоложката сватба пее самият Андреа Бочели, а сред гостите са семейство Бекъм, Дженифър Лопес и Уил Смит.

Принц Уилям и Кейт Мидълтън, 2011

На 29 април 2011 година Уилям и Кейт се венчават в Уестминстърското абатство, като поканените гости са "едва" 1900, но за сметка на това сватбата е следена от 2 милиарда зрители по целия свят - в интернет и пред телевизионните екрани.

Булката е облечена в изящна дантелена рокля с триметров шлейф, дело на наследничката на Александър Маккуин - Сара Бъртън, а младоженецът е в униформата си на втори лейтенант от Кралската кавалерия.