Повечето от нас си мислят, че стоим на твърда земя. Реалността обаче е друга: земята под краката ни е нещо като швейцарско сирене.

В нея има мрежа от тунели и дупки, издълбани в камъните от капеща вода или разяждани от киселина в продължение на милиони години.

И когато дупките имат отвор на повърхността и са достатъчно големи, за да се промъкне човек в тях, се наричат ​​пещери.

Ние ще ви покажем пет от най-невероятните пещери на Земята. Всяка от тях е неповторима, като повечето са отворени за обществеността.

Пещерна система Карлсбад, Ню Мексико, САЩ

Съвсем друг свят лежи под планината Гуадалупе в Карлсбад, Ню Мексико. Били са нужни милиони години, за да се получат огромните подземни зали, които привличат туристите в националния парк. С три известни нива, на 229 метра, 274 м и 411 метра под земята, пещерите предлагат на посетителите си невероятни гледки.

Като тази на гигантски купол, висок 19 метра и замръзнал водопад - творение на природата от камък. Има сталагмити и сталактити във всякакви форми и размери, както и басейни, облицовани с кристали оникс. Може би най-шокиращият аспект на пещерната система Карлсбад е размерът й. Само една-единствена пещера в Карлсбад, уместно наречена Голямата зала, е дълга 1200 метра, широка 190 метра и 107 метра висока. А пещерите все още се проучват.

Разгледайте още невероятни пещери и научете повече за тях ТУК