Автор
Woman.bg

Най-непретенциозните стайни растения: Хлорофитум

Вече споделихме повече за отглеждането на алоето и красулата.

Хлорофитумът спада към семейство лилии. Родината му е Южна Америка. Крайно разпространено стайно растение е, точно такова защото е непретенциозно, расте бързо и лесно се размножава. Има късо стъбло, от което излизат тесни листа. От средата се подават дълги стръкове с малки листенца и цветове. След цъфтежа по тях се образуват дъщерни цветоноси, с които хлорофитумът се размножава много лесно и удобно.

Най-популярният за отглеждане подвид е хлорофитум комозум. Той обича светлината, но може да расте и на леко засенчени места. Слънчевите лъчи са му необходими за бърз растеж и яркост на листата. Понася леко понижаването на температурата в помещенията, която зимата може да достига до -12 градуса.



Обича водата и в периода на растеж има нужда от обилно поливане. В горещо време се препоръчва напръскване, въпреки че растението издържа без проблем и на сух въздух. Зимно време поливането се ограничава, тъй като излишната влага може да доведе до загниване на корените.

Размножава се с дъщерни растения или с разделяне на храста при пресаждане. Образуваните издънки много лесно и бързо се вкореняват. Растението на практика не страда от атаки на вредители, понякога много отслабналите растения могат да бъдат нападнати от листни въшки. За сметка на това котките много се интересуват от хлорофитума и го гризат с удоволствие, така че ако имате домашна котка, пазете цветето си от нея.

ТАЙНИТЕ НА УСПЕХА



Почва: Чимова.

Температура: Не по-ниска от 12 градуса зимно време.

Осветление: Ярка разсеяна светлина.

Поливане: От пролетта до есента обилно, зимата внимателно и само след изсъхване на почвата.

Подхранване: С комплекса течна тор от пролетта до есента.

Овлажняване: В летните жеги задължително се напръсква.

Пресаждане: Ежегодно според обема на растението.

Размножаване: С дъщерни издънки или разделяне на храста.