Отивайки на ресторант, човек трябва да очаква всичко – от вечеря в пълна тъмнина, до тоалетна чиния вместо стол и „декоративни“ гробове.

В тази статия ще ви представим нашия Топ 10 на най-необичайните тематични ресторанти по света.

Мрачна атмосфера

Четете още: Най-добрият американски ресторант

„В черно“ (Dans le Noir) е мрежа ресторанти, разположени в Париж, Москва и Лондон. Основна особеност на заведението е, че посетителите си избират маса, поръчват и сядат да ядат в пълна тъмнина. Телефоните и другите светещи устройства се предават на гардероба още с влизането – за да не развалят изненадата.

Без излишни церемонии

Четете още: Откриха ресторант за самотници

„Последното убежище на Дик“ (Dick's Last Resort) е малък бар-ресторант в САЩ. Сред отличителните му черти са ужасното обслужване и вулгарните декорации. Масите тук се сервират като за пикник – без покривка, без меню, всички ястия са прости и стандартни. Персоналът усилено се старае да вбеси гостите на ресторанта и дори ги обижда. Например ако някой помоли за салфетки, сервитьорът ще ги хвърли грубо в лицето му. Задължителен атрибут на заведението е изписаният с нецензурни думи хартиен калпак с формата на презерватив.

Репетиция за погребение

Четете още: Най-екстремните храни, които се ядат по света

Ресторант „Вечност“ (Вiчнiсть) се намира в украинския град Трускавец и е обзаведен с... ковчези. Собствениците на заведението притежават и бюро за погребални услуги. Този метод за привличане на туристи им се струва съвсем уместен. В гробовната атмосфера на ресторанта гостите могат да си поръчат салата „Девет дни“, „40 дни“ и специалитета „Ще се срещнем в Рая“.

Вечеря между небето и земята

Четете още: Пица с лицето на любимата ви звезда

Белгийският ресторант „Вечеря на небето“ (Dinner in the Sky) е предвиден за посетители, на които им е омръзнало да стоят затворени между четири стени. Дългата маса, свързана със столовете, е окачена с помощта на строителен кран във въздуха. Можете да хапнете „на небето“ само в Париж, Брюксел, Ню Йорк и над Ниагарския водопад.

На гости на хобитите

Четете още: Най-добрият ресторант в една от най-скъпите държави

В манилския ресторант „Къщата на хобита“ (The Hobbit House) ще бъдете обслужени от сервитьори-джуджета. Туристите идват в заведението да послушат музика, да се насладят на изисканата кухня и разбира се да се порадват на гостоприемството на местните „хобити“.

На една трапеза със светиите

Четете още: Десетте най-скъпи десерта в света

За японците християнството все още е екзотична и любопитна тематика. Въпреки това за привържениците на западната религия вече има предостатъчно тематични заведения. В Шинджуку например има „Християнско кафе“ (Christian Cafe), декорирано като параклис.

Седянка върху костница

Четете още: От кафето до десерта: най-скъпите храни в света

Индийският ресторант „Нов късметлия“ (New lucky) се слави с млечния си чай, пролетните си ролца и... гробовете, разположени край масите. Собствениците на заведението са сложили толкова необичайни „украшения“ в памет на това, че на тази земя някога е имало мюсюлманско гробище. Дървените капаци на ковчезите са боядисани в зелено и управителят всеки ден слага върху тях букети сухи цветя.

Забранено за гнусливи

Четете още: Необичайни гурме тенденции

Гостите на тайванския ресторант „Модерна тоалетна“ (Modern Toilet) се хранят, седейки на стилни тоалетни чинии с изящни орнаменти. Чиниите и чашите също са стилизирани като фаянс от санитарния възел. По думите на управителя на Modern Toilet ресторантът поначало бил замислен като „шокиращ“ и „смущаващ“.

Убийствен маркетинг

Четете още: Ресторант на отвеса на скала

На логотипа на индийското кафе, известно преди като „Кръстът на Хитлер“ (Hitler's cross) ще видите изписана нацистка свастика. Собственикът Пунит Саблок не намира нищо възмутително в името на заведението и дори се надява световно известното име да привлече повече клиенти. След многобройни оплаквания от страна на индийски и немски дипломати, еврейската общност и организация ADL Саблок преименувал ресторанта на „Кръст“ (Cross).

Нов поглед върху голотата

Четете още: Можеш ли да си позволиш да хапнеш това?

Японският стил на сервиране nyotaimori предвижда ядене на суши от абсолютно голо човешко тяло. Основните изисквания за „чиниите“ са хубавата фигура, добрата лична хигиена и умението да лежат дълго неподвижно. Живите подноси са принудени да лижат, без да мърдат, в продължение на час и да се усмихват на клиентите, без да трепнат дори от студените или топли ястия по кожата им.