Японската компания Hitachi съобщи, че е създала най-бързия асансьор в света, който е способен без опасност за пътниците да се движи със скорост 72 километра в час.

Но това е само един от многото уникални съвременни асансьори на планетата.

В тази статия ще ви представим десетте най-необичайни.

Уличният асансьор в Памплона

Четете още: Луксозна къща на крайбрежието в Малибу

Наскоро в испанския град Памплона се появи доста необичаен вид градски транспорт. Става дума за огромния уличен асансьор, свързващ двете части на квартал Echavacoiz, разделени от тридесетметров склон.

Памплона се намира в подножието на Пиренеите, където теренът е доста хълмист. Този вид градски транспорт е пробен проект, осъществен по поръчка на местната община. Ако асансьорът се докаже като полезен и безопасен, в други квартали на града също ще се издигнат подобни конструкции.

Фолкъркското колело – асансьор за лодки

Четете още: Суперлуксозната ''Нирвана''

Понякога от асансьор се нуждаят не само хората и велосипедистите, но и плавателните съдове. Такава необичайна конструкция е изградена край град Фолкърк в Шотландия. Фолкъркското колело е необичаен асансьор, свързващ два канала. Разликата във височината между двата е 24 метра. Ако дадена лодка трябва да премине на друго ниво, тя се вкарва в специална люлка, която после се подвига или спуска. Процесът отнема само 4 минути.