През последните десетилетия медицината и науката са напреднали много, но човешкото здраве си е останало на същото ниво.

Намират се все нови и нови заболявания у старите хора. Сякаш учените се борят да излекуват някаква непобедима напаст, докато природата ни подхвърля все нови задачки, може би обидена от лошото ни отношение към нея.

Лидер по брой на нови форми на заболяване са алергиите. Статистиката показва, че от алергия страдат 25 % от хората по света. В основата на повечето алергии стоят имунни процеси, които се активират от попадането на някакво неудобно вещество или микроорганизъм в тялото. Затова има огромен брой причинители. Традиционни алергени са вирусите, лекарствата, бактериите, полените, вълната и хранителните продукти.

В ХХ век обаче към факторите се прибавят и елементи като пластмаса, синтетична козметика, изкуствени строителни материали и дори радиовълни. Днешно време се откриват все нови и нови алегени и това е станало толкова привично, че вече не изненадва никого. Понякога обаче дори лекарите се поразяват от резултатите и проявленията на алергиите, на повишената чувствителност към някои вещества и необичайната реакция към тях.

Алергиите се проявяват по различен начин. Може да доведе до мъчителни и продължителни пристъпи на кихане, до сълзене в очите и парене на клепачите и носоглъдката, или пък до кожни обриви. Бързо развиващата се алергична реакция може да завърши с анафилактичен шок. В тази статия ще ви разкажем за някои от най-известните алергични реакции на привидно обикновени предмети.

Слънчева алергия

Пролетта почти отмина, идва лятото. Хората разбира се си мечтаят да се разсъблекат и да се попекат на слънце. Но какво да правят онези, при които слънчевата светлина води не до красиво потъмняване на кожата, а до зачервяване, обриви и дори мехури? Слънчевата алергия е доста разпространено явление и се наблюдава при все повече хора. Причина за тази реакция (слънчев дерматит или фотодерматит) е въздействието на слънчевите лъчи върху човешката кожа. Лъчите сами по себе си не са алерген, а раздразнението може да е причинено от други външни или вътрешни фактори. Външни са всички алергенни вещества, натрупващи се по повърхността на кожата – прашецът на цъфтящите растения, козметичните средства, ефирните масла. Точно те под влияние на слънчевите лъчи предизвикват алергична реакция по оголените участъци на кожата. Вътрешни фактори обикновено са заболявания и нарушения на имунната система, както и страничните ефекти на някои лекарства. Всичко това повишава чувствителността на кожата към слънцето и уязвимостта й. Комбинацията от ултравиолетови лъчи и лекарствени средства може да бъде крайно опасна, предизвиквайки силна алергична реакция. Симптомите са зачервяване, парене и сърбеж по кожата. Изложените на слънце участъци се покриват с обриви като при уртикария. Слънчевата алергия може да се прояви и в отичане на лигавиците и на самата кожа. Интересно е, че алергията към слънцето може да се предизвика и от солариум. Симптомите са подобни на тези на фотодерматита.

Алергия към вода

Всички знаем, че водата е живот. Затова е изненадващо да чуем, че има хора, които са алергични към вода. Обикновено заболяването възниква при рязко понижаване на температурата на водата, най-често се среща сред жителите на Африка, Индия и други страни с горещ климат. Хората там рядко имат достъп до животворната течност, затова кожата им отвиква от постоянното овлажняване. Когато попадне в контакт със студена или гореща вода, кожата се покрива с червени петна, обриви и понякога дори микроизгаряния. Подобни, но по-слаби симптоми могат да се наблюдават при дълго къпане в топла вода. По кожата се появяват малки петна, които сърбят и изглеждат като възпалени. Въпреки че този вид алергия е доста рядък, до момента не е довел до фатален изход. В Индия са регистрирани случаи на мигновени изгаряния при контакт на кожата с вода. Учените все още не са установили истинската причина за това необичайно въздействие на водата върху човешкия организъм. Напоследък стана известен случаят на младата австралийка Ашли Морис, която е развила такава алергия след като преболедувала ангина като дете. Лекарите й предписали лекарства, съдържащи много пеницилин. Скоро момичето видяло, че след взимане на вана кожата й се покрива с яркочервени обриви. Дерматолозите установили, че лекарствата са променили концентрацията на хистамин в кръвта, което довело до нарушения в регулацията на функциите. Сега всяко намокряне предизвиква по кожата на момичето сърбящи обриви и лющене. Ашли дори не може да се разходи спокойно навън лятото, защото избилата пот води до същата реакция. Но болната намира положителна страна и на този проблем – на нея никога не й се налага да пере или да мие чинии.

Алергия към алкохол

Самата дума „алергия“ навежда на мисълта за прах, вълна, цитрусови плодове и други разпространени алергени. Но по света има и хора, които са алергични към алкохол. Алергията се проявява като зачервяване на ръцете, лицето и тялото. Кожата се покрива с обриви и сърби, носът започва да тече. В особено тежки случаи може да се стигне и до задушаване. Ако наблюдавате подобни реакции у себе си след консумация на даден вид алкохол, не отказвайте самата напитка, а алкохола като цяло. Повярвайте ни, това не е толкова ужасно, колкото ви се струва. Най-често се среща непоносимост към червено вино – от това страдат 15-20 % от хората. Алергията обаче най-често е предизвикана не от самия алкохол, а от полифенолните съединения, които съдържат напитките. Затова е практически невъзможно човек да е алергичен към водката например. Нещо повече – оказва се, че спиртът понижава алергенните свойства на други хранителни продукти. Френските лекари препоръчват на хората, които са алергични към ягоди, да пият вино, докато ги ядат. При това е най-добре да се консумират натурални бели или червени вина, оставени да „подишат“ малко преди трапезата. Твърди се, че това просто правило е профилактична мярка срещу неприятните последици.

Алергия към краве мляко

Млякото съдържа около 20 различни белтъчини, сред които и четири основни алергена. Най-значими от тях са алфа-лакталбуминът, бета-лакталбуминът и казеинът. Последният е съставен на 80 % от млечни протеини и има 5 субфракции, сред които алфа-казеин и алфа-ес-казеин. Алергията към казеин може да е съпроводена и с повишена чувствителност към сирена и други млечни продукти. 10 % от всички млечни протеини са бета-лактоглобулините. Съдържат се в млякото на всички животни. Този алерген също е доста специфичен, тъй като алергията към него може да е съпроводена с повишена чувствителност към белтъчините в телешкото месо. Друг значим млечен протеин е липопротеидът. Той е много по-слабо активен от изброените по-горе белтъчини, но е отговорен за алергията към краве масло. Затова е важно да знаете, че кондензираното и сухото мляко съдържа същите антигени, а тези продукти се добавят в много храни. Алергията към млечни продукти може да се прояви при консумация на бял хляб, сладолед, печива, майонеза, шоколад и др. Някои болни имат изолирана алергия към сирена, без да реагират нетипично на самото мляко. Тогава става дума за повишена чувствителност не към млечните протеини, а към плесените, бактериите и маята, използвани за приготвянето на сирене. Впрочем от алергия към млякото най-често се среща сред децата и обикновено възниква след добавяне на допълнително хранене към кърмата. Случаите са най-ясно изразени при наличие на алергия към бета-лактоглобулини. Обикновено алергията се проявява с диария и повръщане, а състоянието на детето се подобрява значително след изключване на млякото от менюто му. Към втората си годинка детето може да оздравее спонтанно вследствие на съзряването на храносмилателните органи и укрепването на защитните им механизми. Сериозни алергични реакции към мляко се срещат крайно рядко при възрастни хора, а лошата поносимост на мляко е свързана с дефицита на ферменти, отговорни за разграждането на белтъчините. Активността на тези вещества се понижава след половото съзряване на човека. Интересно е, че при половината от хората с подобна алергия се наблюдава незабавна реакция, предизвикана от имуноглобулина Е и нарушаваща различни функции на организма. В резултат се получават храносмилателни смущения (диария, гадене, повръщане), кожни обриви, алергичен ринит и бронхиална астма. При останалите болни алергичната реакция е забавена и засяга основно стомашно-чревния тракт.

Алергия към риба

Това заболяване се среща доста често, особено в страни и региони, където рибата е традиционен хранителен продукт. Около една трета от болните имат избирателна алергия към един вид риба. Останалите получават нежелани реакции при консумацията на няколко вида риба. Морската риба е по-силен алерген от пресноводната, а термичната обработка не отстранява проблема. В помещения, където се вари риба, антигените й се отделят свободно във въздуха и могат да попаднат в човешкия организъм чрез вдишване. Силен алерген е и хайверът. За сметка на това рибеното масло обикновено не предизвиква алергия. Човешкият организъм може да реагира много силно на раци, омари и скариди. Ако имате алергия към ракообразни, трябва да се пазите и от вдишване на дафния, която често се включва в прахообразните храни за рибки.

Алергия към зеленчуци и плодове

Много зеленчуци и плодове могат да предизвикат различни алергични реакции. Най-често това са доматите, цитрусовите плодове, бананите, морковите, прасковите, чесънът и лукът. Любопитно е, че разпространеността на алергията към тези продукти може да се дължи на климата и географското местоположение. Например алергията към праскови при лица над 10 години се среща най-често в САЩ. Напоследък се срещат и случаи на алергия към растения от семейство лаврови. Най-известният плод от тази група е авокадото, но не бива да забравяме и редицата подправки – например дафинов лист или кайсия. Интересно е, че антигените на авокадото, банана и латекса имат сходна структура. Сокът на каучуковите растения се използва за производството на редица гумени изделия и дори за приготвянето на дъвки. Латексната алергия си има своите особености, но трябва да се отбележи, че антигенните прилики могат да доведат до развиване на алергия към гума при консумация на растителни продукти от семейство лаврови (особено авокадо). Тоест след като си хапнете авокадо, може да получите обрив от носене на гумени ръкавици, които досега не са ви правили проблем. Най-силно алергенните плодове са крушите, ябълките, костилковите плодове (праскова, вишна, кайсия и др.), както и орехите, бадемите, фъстъците и кестените. Сред зеленчуците най-опасни са доматите, спанакът, целината и магданозът. Понякога дори само рязането или държането на плод киви може да предизвика тежка реакция у хора с повишена чувствителност. Алергията към плодове и зеленчуци почти винаги е съпътствана от сенна хрема. Установено е, че половината от хората, които са алергични към прашеца на цъфтящите ябълкови дръвчета имат непоносимост и към самите ябълки. Но ето и една утешителна новина – алергените от плодовете и зеленчуците не издържат горещина и се разрушават при термична обработка.

Алергия към хора

Често чуваме някой да казва на друг човек, че е алергичен към него, изразявайки по този начин раздразнението си. Но се оказва, че това може да не е гола метафора, а реален физиологичен проблем. Установено е, че човешката миризма или по-точно мирисът на потта може да предизвика алергия. При това нежелани реакции най-често предизвиква мъжката пот. Подобни реакции са регистрирани за пръв път в средата на ХХ век. Тогава учените не сметнали това за нещо необичайно, тъй като екологичната обстановка била стабилна и нямало предпоставки за развиване на нови алергии. Напоследък обаче все повече жени страдат от алергия към мъжката пот. Според учените това се дължи на общото увеличение на броя на алергичните заболявания. Подобна алергия се проявява в астматични пристъпи, висока температура, диария, повръщане, отоци, кожни обриви, сърбеж и понякога дори загуба на съзнание и нарушения в оросяването на мозъка. Като всяка една алергия, тази също може с времето да се усили и да премине в тежка форма.

Алергия към медикаменти

Човек може да получи алергична реакция към медикаменти и лечебни средства. Подобни алергии възникват като усложнение при лечението на някакво заболяване или пък при хора, чиято професия изисква да са в постоянен контакт с медикаменти – фармацевти и лекари. Статистиката показва, че в градска среда алергията към лекарства се среща най-често сред жените на възраст между 30 и 40 години. Причините за възникване на заболяването са различни – наследствени фактори, наличие на други алергии, продължителен прием на лекарства или едновременен прием на няколко препарата. Алергичната реакция често е свързана с предозиране на медикаменти и в този случай се нарича псевдоалергична. Известно е, че алергия могат да предизвикат практически всички лекарства. Най-чести причинители са антибиотиците, местните анестетици и нестероидните противовъзпалителни препарати. Появила се веднъж, алергията към даден медикамент ще се проявява при всеки последвал прием на същото лекарство. Симптомите могат да бъдат зачервяване и сърбеж на кожата и обриви. Реакцията може да настъпи няколко секунди след приема на медикамента или до 12 часа по-късно. Възможни са тежки алергични реакции като уртикария, пристъп на бронхиална астма или оток Квинке. Не е изключено да се наблюдава алергичен ринит или конюнктивит. Най-тежката реакция е анафилактичният шок, предизвикан от рязкото понижаване на артериалното налягане. Получилият анафилактичен шок болен може да изгуби съзнание и дори да умре. Истинската причина за лекарствената алергия се установява само чрез медицински изследвания. С помощта на алерголог се провеждат редица тестове за определяне на веществото, към което болният е чувствителен. След установяване на причинителя на алергията лекарят казва на пациента кои медикаменти да отбягва. За да се предпазите от медикаментозна алергия, трябва да спазвате някои прости правила:

1. Помнете или си запишете името на препарата, към който сте алергични.
2. Съобщавайте на лекуващите си лекари, че сте алергични към даден препарат.
3. Консултирайте се с лекар, преди да приемете непознато за вас лекарство.

Алергия към новите технологии

Днешно време сме заобиколени от стотици предмети, възникнали вследствие на технологичния прогрес. Носим със себе си мобилен телефон, лаптоп или таблет, вкъщи гледаме телевизия, а за претопляне на храната ползваме микровълнова фурна. Всичките тези устройства облекчават много живота ни, но у някои хора предизвикват алергия. Регистрирани са случаи на възникване на алергичен пристъп след два часа работа на компютър. И този феномен си има научно обяснение. Около 15 5 от хората имат повишена възприемчивост или чувствителност към магнитните полета. А цялата заобикаляща ни техника – сателитната чиния, телевизорът и компютърът – е източник на електромагнитно поле. Устройствата за безжична връзка като Bluetooth, Wi-Fi и дори обикновения мобилен телефон не просто излъчват електромагнитни вълни, но и създават свое собствено поле. Сложният широколентов сигнал трудно би причинил алергия у един обикновен човек, но при страдащите от алергия може да доведе до пристъп. В развитите страни радиосигналите пронизват буквално всичко, навсякъде има безжичен интернет. На алергичните хич не им е лесно да живеят в такива условия. В САЩ болните са правили протести срещу безжичния интернет. В Швеция пък хората с повишена чувствителност към електромагнитни вълни се изпращат в специални санаториуми изцяло на държавни разноски. Тази алергия е слабо разпространена. Но ако все пак забележите, че страдате от нея, не изпадайте в паника. Тази алергия се лекува не по-трудно от много други.

Алергия към месо

Алергените в месото са видоспецифични и въздействието им намалява значително след термична обработка. Смята се, че най-силните месни алергени са пилешкото и свинското месо. Телешкото и агнешкото предизвикват алергични реакции много по-рядко, а най-неутрално е заешкото месо. Напоследък учените установиха, че алергията към месо не е толкова рядко явление, колкото се смяташе преди. Алергичната реакция се предизвиква от веществото алфа-галактоза, съдържащо се в месото на бозайниците. При консумация на веществото човешкият организъм започва да произвежда антитела. Реакцията може да настъпи 5-6 часа след хранене, възможно е да се стигне и до анафилактичен шок.