Лятото е време за пътувания, затова и от няколко седмици насам ви показваме идеи къде да отидете този уикенд, а защо не и за по-дълго.

След като се отправихме на пътешествие из Черноморието и забележителни крепости и природни богатства, сгушени на родна земя, сега е време да напуснем пределите на България и да видим други балкански дестинации, които няма да съжалявате, ако посетите, защото на този полуостров природата е красива и завладяваща, историята е дълга, а културата – неповторима:

Езерото Блед, Словения

Езерото е разположено на 50 километра от столицата Любляна в прекрасен планински курорт. Блед е разположено в билото на планината, а в средата му се намира единственият остров в страната. Той е истинска наслада за очите - заобиколен от тъмносини води и приютил красива църква. На брега пък се намира един от най-старите замъци в Словения.

Снимка: tam.bg

Мостар, Босна и Херцеговина

Мостар е красив град, разположен на 2-та бряга на река Неретва, който представлява истинско архитектурно чудо с множество интересни забележителности, но несъмнено най-голямата от всички е Стари мост, част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Снимка: travelguide.bg

Плитвишките езера, Хърватия

Плитвишките езера са група езера в района областта Лика, Хърватия, част от списъка на ЮНЕСКО. Представляват поредица взаимосвързани езера, които преливат с каскади едно в друго, разделени само от естествени бентове. Цветовете на водата, които могат да бъдат поразително сини и зелени, постоянно се променят въз основа на съдържанието на водорасли и минерали, както и заради светлината.

Снимка: www.nasamnatam.com

Саранда, Албания

Саранда е най-известният град от Албанската ривиера. Разположен е в залив на Йонийско море и се намира само на 10 километра от гръцкия остров Корфу.

През вековете градът е бил важно средиземноморско пристанище, което е било първо гръцко, а после и италианско, докато най-накрая окончателно става част от пределите на Албания и днес пленява с архитектура, умело съчетаваща екзотиката на различните култури. Старите таверни и традиционните каменни къщи, идеално си кореспондират с модерните заведения и хотели, кацнали по крайбрежните улици, създавайки атмосфера, която трябва да се види и усети.

Снимка: www.albatrostours.net

Котор, Черна Гора

Котор е крайбрежен град е разположен в Которския залив и по-конкретно в подножието на величествен планински масив. Самият град е заобиколен от впечатляващата старинна стена, а уличките му са замислени като лабиринт, който в наши дни е приютил множество заведения, магазинчета и хотели.

Според древногръцка легенда градът е основан след мисията на аргонавтите в търсене на Златното руно. Със сигурност се знае, че е съществувал преди времето на Омир, 7-8 столетия преди новата ера. По-късно е бил част от Римската империя, края на Х век е превзет от войските на Самуил и влиза в състава на Първото българско царство до самия негов край. Няколко столетия след това попада под властта на Венецианската република, затова и венецианското влияние е толкова видимо в архитектурата.

Градът е и един от обектите на световното наследство на ЮНЕСКО.

Снимка: www.nasamnatam.com