Красиви, талантливи и ярки, тези актриси на стария Холивуд са станали легенди още приживе. Били обект на преклонение и обожание, на завист и на подражание. Те са диктували модата и с лекота са променяли представите на съвременниците си за красотата. Нека си припомним актрисите от Златната епоха на Холивуд.

Грейс Кели

Кариерата на тази многообещаваща актриса е продължила едва 4 години – от 1952 до 1956 г. За този кратък период Грейс е била номинирана два пъти за „Оскар“ и дори е спечелила наградата веднъж за ролята си във филма „Провинциалистката“. Освен това е участвала в цели три филма на култовия режисьор Алфред Хичкок, два от които влизат в списъка на най-добрите му творби – „Набери „У“ за убийство“ и „Прозорец към двора“. Но заради любовта към аристократичния си съпруг Грейс трябвало да каже „сбогом“ на актьорската кариера.

Принцът на Монако Рение III бил против жена му да се снима във филми. Затова през 1956 г. Кели официално прекъснала дейността си в сферата на киното, за което се твърди, че неведнъж е изказвала съжалението си. Актрисата загинала на 52 години в автомобилна катастрофа. Двамата с принц Рение имали три деца – Каролина Маргарита Луиза, Албер II (настоящият крал на Монако) и Стефания Мария Елизабет. През 2014 г. на големите екрани излезе биографичният филм „Принцесата на Монако“ с Никол Кидман в главната роля. Кралското семейство не харесало картината, тъй като тя изопачавала факти от живота на фамилията.



Натали Ууд

Тази актриса била наричана „Кралицата на Холивуд“. Дъщеря на руски емигранти, Натали започнала актьорската си кариера на 4 годинки и бързо станала най-популярното дете в киното. Във филмографията ѝ фигурират над 60 филма, най-известните от които са „Утре е завинаги“, „Чудо на 34-та улица“, „Бунтовник без кауза“, „Кралете продължават напред“, „Уестсайдска история“, „Голямата надпревара“ и „Кандидатът“.

През нощта 29 срещу 30 ноември 1981 г. станала трагедия – Натали се удавила при разходка с яхта край острова Санта Каталина при неизяснени обстоятелства. Разследването продължава и до ден днешен, а основен заподозрян е съпругът ѝ Робърт Уагнър, който след смъртта ѝ трябвало да наследи 30 млн. долара.



Лана Търнър

Лана била най-чувствената, изискана и изящна актриса на стария Холивуд. Попаднала в света на киното основно благодарение на късмета си, на ангелското си личице и на страхотната си фигура. Освен главозамайваща кариера красотата на Лана ѝ осигурила и милиони обожатели – тя сменяла мъжете като носни кърпички. През живота си била омъжена седем пъти, пък колко извънбрачни партньори е имала един Господ знае. Някои режисьори осъждали безразборните връзки на Лана и я молили да бъде по-сериозна в личния си живот.

Във филмографията на актрисата има около 50 роли, най-сполучливи от които са във филмите „Любовта намира Анди Харди“, „Богат мъж, бедно момиче“, „Тези разкошни момичета“, „Някъде ще те открия“, „Пощальонът винаги звъни два пъти“, „Тримата мускетари“, „Веселата вдовица“, „Подобие на живот“ и „Вещерско вариво“. Лана починала на 75 години в дома си в Лос Анджелис от рак. Благодарение на таланта и на огромния принос в кинематографията е заслужила своя звезда на Холивудската алея на славата.



Вивиан Лий

Спомене ли се нейното име, веднага се сещаме за образа на Скарлет О’Хара – невероятно красивото момиче от екранизацията на романа „Отнесени от вихъра“. Орсън Уелс веднъж казал, че Вивиан е от онези жени, които се раждат веднъж на поколение и от които никой не може да откъсне поглед. И май е бил прав… Но освен с красотата си актрисата била прочута и с опакия си нрав и маниакалната си депресия. Въпреки това много режисьори мечтаели тя да играе във филмите им.

Филмографията на Лий включва само 21 филма, но всичките са страхотни! Освен в споменатите по-горе „Отнесени от вихъра“ тя е играла и в „Анна Каренина“, „Трамвай Желание“, „Лейди Хамилтън“ и „Мрачно пътешествие“. Вивиан починала на 53 години от туберкулоза.



Одри Хепбърн

Навремето Одри била една от най-търсените, стилни, красиви и ярки звезди на Холивуд. Наричали я „най-добрата актриса в историята на киното“, всички мъже по света били готови да паднат в краката ѝ. На хонорарите ѝ завиждали дори актьорите от мъжки пол. При цялата си красота и при явния си талант Одри развенчала мита за актрисите от онова време, тъй като била добре образована, знаела шест езика и обожавала да чете.

През цялата си актьорска кариера Хепбърн играла в общо 32 филма, сред които „Римска ваканция“, „Клоунско лице“, „Шарада“, „Закуска при Тифани“, „Моята прекрасна лейди“ и Война и мир“. Одри починала от рак на червата на 63-годишна възраст, заобиколена от близките си.



Мерилин Монро


Говорейки за най-красивите актриси на стария Холивуд, не можем да пропуснем и тази разкошна блондинка, подлудила навремето най-влиятелните и богати мъже а света. Мерилин и до ден днешен е обект на обожание, хората пишат поеми и песни за нея, снимат документални и биографични филми, използват образа ѝ в рекламни видеа, а някои жени се стараят да ѝ подражават и да ползват коронните ѝ фрази. Изглежда вече няма и няма да има актриса, способна да засенчи Монро. Мерилин преживяла трудно детство, но това я направило само по-силна и целеустремена.

Филмите с нейно участие са все така обичани и до днес, въпреки че за цялата си кариера тя е участвала само в 28 картини. „Асфалтовата джунгла“, „Да го направим открито“, „Среднощен сблъсък“, „Маймунджилъци“, „Как да се омъжиш за милионер“, „Господата предпочитат блондинки“ – всичките тези филми са станали класика в жанра. Уви, Мерилин е умряла млада, едва на 26 години. Намерили я в дома ѝ в Лос Анджелис, официалната причина за смъртта ѝ е предозиране с приспивателно.


Ава Гарднър

Една от най-ярките холивудски звезди на 40-те и 50-те години на ХХ век, Ава израсла в строго и бедно семейство. На 16 години това ѝ омръзнало, тя си стегнала багажа и напуснала дома на родителите си, за да започне самостоятелен живот. Поначало кариерата ѝ в киното не потръгнала и тя играла второстепенни роли, докато Робърт Сиодмак не я включил в „Убийците“. Това бил истински успех!

За цялата си кариера Ава играла в 49 филма, в разгара на успеха си е участвала в „Снеговете на Килиманджаро“, „Плаващия театър“, „Могамбо“, „Ангелът в червено“ и „Синята птица“. Освен от майсторски изиграните ѝ роли светските хроникьори се интересували и от личния живот на актрисата. Постоянно се носели слухове за това, че Гарднър не е равнодушна към жените (и то след като се е омъжвала три пъти!). Последните дни от живота си Ава прекарала в Лондон, където на 64-годишна възраст починала от пневмония.



Марлене Дитрих

Уникална актриса, станала пример за подражание и подарила на света много прекрасни роли и песни. Марлене е тайнствена легенда, за която са написани стотици книги и която е повлияла силно на киното, модата, женското съзнание и красотата. Тя била едновременно сексапилна и недосегаема, порочна и невинна, прекрасна и ужасна, привлекателна и отблъскваща. В нея винаги се съчетавали противоположности, които я правели още по-магнетична.

Филмографията на Марлене включва 54 филма, сред които бихме искали да отбележим „Желаната жена“, „Синия ангел“, „Шанхайски експрес“, „Дяволът е жена“, „Ангел“, „Седмина грешници“, „Така желае дамата“, „Златните обеци“ и „Нюрнбергски процес“. През целия си живот Дитрих била вярна на един мъж – на продуцента Рудолф Зибер. Последните 15 години преди смъртта си Марлене прекарала в заточение, пристрастена към наркотици и алкохол, допускайки до себе си само най-близките. Актрисата починала на 90 години в апартамента си в Париж. На погребението ѝ дошли хиляди почитатели.