Автор
Woman.bg

Най-изумителните изоставени имения в света

Днес обръщаме поглед към творчеството на един млад австриец.

Той е на 34-години, казва се Стефан Бауман и доскоро е работил като болногледач. Преди години обаче се увлича по фотографията и в един момент решава, че животът е прекалено кратък, за да се пилее, затова напуска работа и се отдава на двете си големи страсти – пътешествията и фотографията.

Стефан обикаля Франция, Италия, Германия, Белгия и родната си Австрия и прави впечатляващи фотосесии на изоставени от столетия архитектурни шедьоври. Едни от тях почти изцяло са изгубили някогашния си вид, превръщайки се в луксозен дом на разнообразна флора, а други са запазили до такава степен атмосферата на отминалите векове, че имаш чувството, че в някоя от просторните стаи всеки момент ще влезе графинята, собственичка на въпросното имение, за да се приготви за вечерния прием, който по традиция дава всяка втора събота в месеца.

Някои от въпросните имения са изоставени заради големи щети, причинени от земетресение, а други заради лични семейни драми, но във всичките до едно не е стъпвал човешки крак от столетие. Въпреки това никое от тях не е станало жертва на ваднали или крадци, най-вече защото повечето са скрити в горите, далеч от околните населени места и поради това дори и местните често не знаят за съществуването им. Затова и Стефан не разкрива точната локация на величествените постройки, за да ги предпази и да им помогне и за напред да съхранят своето изящество.

В заключение няма как да не отбележим, че кадрите на Бауман са уловили не просто някогашните домове на едни от най-богатите и влиятелни фамилии в Европа, които днес тънат в разруха и забрава, а са красноречиво доказателство за това колко преходно е всичко материално на този свят.