Продължение

Лош

Най-масивния замък в страната и при това най-старият запазен. Строежът му е бил започнат още през ІХ в., когато постройката разбира се била дървена.

До наши дни се е запазила построената тогава кула с дебелина на стените три метра. Със замъка са свързани редица известни исторически имена. През ХІІ в. сградата е била притежание на Ричард Лъвското сърце, по-късно тук живяла „Прекрасната дама“ Агнес Сорел – първата фаворитка на крал Карл VІІ. Тя е погребана в църквата към замъка.

Амбоаз

Последното убежище на Леонардо да Винчи и хугенотите. Тук е израснал Францист І, който много обичал замъка. През 1515 г. той поканил Леонардо да Винчи да живее в имението Клу, свързано с Амбоаз с подземен тунел. Художникът нарисувал тук най-известната си творба - „Джокондата“ и умрял пак тук през 1519 г. Останките му се съхраняват в капелата на свети Хуберт в замъка.

Мястото е известно и с това, че в него са живели придворните на Хенрих ІІ и Екатерина Медичи, тук са израснали децата им и снаха им Мария Стюарт и пак тук са били екзекутирани заговорниците-хугеноти, планирали покушение срещу Франциск ІІ.



Шатоден

Най-готическия замък. Почитателите на Средновековието ще намерят тук куп интересни неща – старинни подземия, фрески с изображения на Страшния съд, гоблени със сцени от живота на пророка Моисей, изискано стълбище, градини в средновековен стил, засадени само с онези растения, които са били известни през средните векове и са се използвали в кулинарията, медицината и козметиката.



Шенонсо

„Дамския замък“. През различни години владетелки на Шунонсо били фаворитката на краля Диана де Поатие, кралиците Екатерина Медичи и Луиза де Водемон, Катрин Борисоне и Луиза Дюпен, съпруга на богат земевладелец. Всички тези дами били в интелектуалните среди на онова време и покровителствали изкуството.

Затова замъка често посещавали писатели, художници и музиканти, които разбира се оставили своята следа в него. Тук има колекция картини на Пусен и Рубенс, както и фламандски гоблени от ХVІ в.



Блоа

Любимата резиденция на френските крале. От ХІІ до ХVІІ в. тук живели петима крале и десет кралици на Франция. Блоа бил особено любим на Людовик ХІІ и Франциск І, които прекарали тук много време. Освен това в местната часовникова кула някога се е молила Жана Д`Арк. Сега замъкът е превърнат в музей, в който можете да видите около 35 хиляди различни произведения на изкуството.



Азе-льо-Ридо

Най-“водния“ замък. Построен е от отговорника за държавната хазна на Франциск І Жил Бертло, макар че по-голямо участие в проекта има съпругата му Филипа. Именно на нейния вкус дължим изисканите външни кули, елегантното стълбище с двойни прозорци-ложи и сложната система от ровове и басейни. Азе-льо-Ридо бил увеселителен дворец, който се „съживявал“ лятото и оставал празен през зимата.



Шинон

Мястото, където Жана Д`Арк е била благословена от краля. Някога тук имало не един замък, а цели три, които по-късно били обединени. Тогава Шинон станал любима резиденция на крал Карл VІІ. Именно тук Карл (тогава още принц) се срещнал с Орлеанската дева, която му предрекла, че ще бъде коронован в Реймс. През ХVІІ в. Шинон става собственост на кардинал Ришельо, който го завещал на потомците си.