Виландри

Последният замък от Ренесанса. Крепостта е била построена доста по-късно от съседките си – през ХVІ в. Местността е прочута с италианските си градини, разположени на три нива. Горното ниво е заето от басейни.

Средното е „Градина на любовта“ - разделено е на четири големи квадрата, изобразяващи алегории на любовта: поразени сърца (страст), жълт масив (изневяра), сърца, разделени от пламъци (нежност), шпаги и кръв (трагична любов). Най-отдолу има декоративна овощна градина – тук може да видите зеле, моркови, цвекло, ябълки и круши. За завършения вид на пейзажа има и фонтани, които поначало са били предвидени да напояват земята.



Сомюр


Затворът на Маркиз Дьо Сад. През Х в. на мястото на тази сграда е бил издигнат манастир, както и военна крепост за защита от нападения на норманите.

По-късно собственик на тези съоръжения става граф Анджуйски, който ги превръща в прекрасен замък. За него златните векове са XIV и XV в. По-късно тук бива разположен кралският гарнизон, а през следващите 200 години Сомюр се превръща в затвор за хора от благороднически фамилии. Тук е лежал две седмици всеизвестният Маркиз Дьо Сад.



Шеверни

Семейна реликва. Замъкът няколко века е принадлежал на една фамилия, предаван от поколение на поколение. Тази традиция била прекъсната само за кратко – когато кралят настанил във владението фаворитката си Диана де Поатие. Затова сградата и интериорът й са добре запазени.

В стаите на първия етаж могат да се видят оригинални картини от епохата на Людовик ХІІІ, интересна е и подземната зала на трофеите, пълна с еленови рога. В развъдника към замъка все още живеят стотици ловджийски кучета. Тези места от стари времена са се прочули като район за лов с кучета.



Шамбор

Замък-лабиринт и една от най-живописните сгради във Франция. Според слуховете в проекта по строежа е участвал и самият Леонардо да Винчи и може би точно затова архитектурата на замъка е толкова изискана и сложна.

В сградата има 426 стаи, 77 стълбища (понякога на най-неочаквани места) и 282 камини. Замъкът е бил владение на крал Франциск І, който много обичал да ходи на гости на живущата по съседство графиня Тури.



Замъкът на Екатерина Медичи


Мястото е станало известно благодарение на съпругата на френския крал Екатерина Медичи, която го купила през ХVІ в.

Сега сградата представлява музей, в който можете да видите покоите на самата кралица, кулата на астролога й Руджиери, съвещателната зала, залата на стражниците, трапезарията, библиотеката, билярдната зала, часовниковата кула и покоите на Диана де Поатие – фаворитката на краля, която заживяла тук след смъртта му. Интересни са и конюшните към замъка, в които има работилница за правене на седла, кухня за приготвяне на фураж, хале за каретите и манеж за понита.



Ланже

Най-старата запазила се каменна крепост във Франция. Историята на замъка е свързана с имената на легендарни личности като Фулк Черния и Ричард Лъвското сърце.

Тук можете да видите един от последните функциониращи крепостни подемни мостове, френски гоблени от ХV-ХVІ в., готически полилеи, старинни картини и скулптури и разбира се перлата на постройката – восъчното пресъздаване на сватбата на Карл VІІІ и Анна Бретани, която някога се е състояла тук.



Юсе

Замъкът на „Спящата красавица“. Според една от легендите Шарл Перо бил толкова очарован от сградата, че я описал в известната си приказка. В кръглата кула сега можете да видите възстановки на епизоди от приказката. Освен това историята на замъка е свързана с имената на още двама известни писатели – Шатобриан е писал тук своите „Спомени от отвъдното“, а Проспер Мериме през 1861 г. се е преборил постройката да бъде включена в списъка на историческите паметници на Франция.

Очаквайте продължение