Автор
Woman.bg

Най-големите приятели и врагове на здравословния сън

Точно преди лягане понякога е времето, в което пием най-много течности, тъй като организмът се запасява в необходимото количество течност за през нощта. Представяме ти най-добрите и най-лошите напитки, които да(не) поемаш точно преди лягане, за да спиш спокойно!

Добрите

Сок от череши
Домашно приготвения на блендер сок от череши е най-добрия приятел на съня, категорични са диетолози. В него се съдържа хормона на съня мелатонин. След проведен експеримент е установено, че хората, които пият черешов сок преди лягане, са спали 25 минути повече и по-дълбоко, в сравнение с останалите, участвали в проучването.

Чай

Чайовете имат успокоително действие, ето защо са много подходящи за часовете преди лягане. Чайовете с лимонова есенция, както и тези от лайка са класическите напитки, които ще ти помогнат да заспиш сладко-сладко.

Повече по темата четете тук: Суперсвежо: Студен чай с мед и босилек

Лошите

Вино

Виното е вредно преди сън, защото според проучвания, то нарушава спокойствието на съня, въпреки че ти изглежда като добра идея. Единственият ефект, който ще има върху теб е да те зашемети леко, но няма да ти помогне да имаш спокоен сън.

Кафе(с едно изключение)

Знаеше ли, че кафето може да афектира желанието ти за спане до 6 часа, след като е поето? Без значение дали е лате или не, то има въздействие върху твоя сън. Единственото изключение е безкофеиновото кафе.

Снимки: shape.com

Повече по темата четете тук: Най-вредните напитки за организма ти