Ако имаше машина на времето и можехте да отидете с малък аквариум в ръце в миналото (около 100 години назад), реакцията на „местните“ жители щеше да е доста интересна. Най-вероятно щяха да ви предложат да изтичате за дърва, да напалите огън и да сварите рибена чорба.

Това се дължи на факта, че по онова време хората не са имали свободно време да гледат аквариуми. Сега обаче всички можем да намерим време за това. Особено голям късмет са извадили жителите на големите градове, в които са построени огромни аквариуми с обем от десетки и стотици хиляди литри. Тях можете да разглеждате по цели дни, без обедна почивка.

А представете си колко е хубаво би било да живеете в един град с някой от десетте най-добри аквариуми на света и да имате възможността да го видите всеки ден? Е, дори и да сте далеч от тях, можете да си направите една обиколка поне виртуално.

Лондон. Аквариумът в сградата Heron International

Четете още: Испанци си казаха заветното "да" под водата

Това е най-големият частен аквариум в цяла Европа. Съдържа 70 хиляди литра вода, дълъг е 12 метра, висок е 4 метра и е широк 2 метра. Дебелината на акрилните листове достига 230 мм. Заради впечатляващите си размери аквариумът не е могъл да мине под лондонските мостове - бил е докаран по море от САЩ и поставен настрани в специален контейнер.

Монтирането на всички необходими уреди и декорирането отнели няколко месеца. Сега в аквариума живеят 1200 тропически рибки, доставени от остров край Големия бариерен риф.

Берлин. Аквариумът „Аквадом“ в хотел Radisson SAS

Четете още: 5 уникални басейна (част 2)


Може да се каже, че целият хотел е построен около този колосален аквариум с обем от 900 хил. литра. Това е най-големият цилиндричен аквариум в света – с височина 25 м. и диаметър 11 м. Построяването му е струвало 13 млн. евро. В аквариума плуват 2600 рибки от 56 различни вида. Те могат да бъдат разгледани отблизо от специален асансьор, който минава през средата на аквариума. Най-отгоре има панорамна площадка, от която можете да отидете към хотелските стаи или към ресторанта.

Повечето стаи имат прозорци и балкони, гледащи към аквариума. Ако съдим по посещаемостта на хотела, тази гледка видимо допада на клиентите. За аквариума се грижат двама гмуркачи, които проверяват изправността на оборудването и хранят рибите.

Литва. Аквариумът в търговския център AB Baltic Aquarium


Това е най-големият аквариум в Източна Европа, един от най-големите проекти в страната и в цяла Прибалтика. Обемът му е 163 хил. литра, височината – два етажа, широчината – 3 метра, а теглото – 49 тона. Аквариумът е разположен на партера между ескалаторите, където минават най-много посетители.

Покрай търговския център ежедневно минават около 30 хиляди коли, а над 500 хил. души могат да го достигнат пеша за 15 минути. Голямата гордост на аквариума са четирите чернопери рифови акули и двете белопери. Освен тях във водата живеят близо 800 тропически рибки.

Лас Вегас. Хотел „Мандалай Бей“


Хотелът може да е само 4-звезден, но пък във фоайето му има аквариум с височина 3 метра. При проектирането са спазени и изискванията на поръчителя – аквариумът е предвиден за истински акули. Работата е била свършена добре – сега всеки посетител на хотела може да наблюдава отблизо акули и дори крокодили и варани от остров Комодо.

В хотела има още няколко по-малки аквариума. Помещенията са съединени с тунели, минаващи под аквариумите.

Прага. Аквариумът в мултиплекс Бутовице


Преди построяването на аквариума в Литва, пражките аквариуми са били най-големите в Източна Европа. Те са два, всеки от тях с обем от 75 хил. литра. Общото им тегло е 108 тона. В тях живеят около 60 вида морски риби от тропическите води на Тихия и Индийския океан. И двата аквариума са декорирани в хай-тек стил, както и сградата, в която се намират, и са украсени с копринен рисунък.

Очаквайте продължение