Когато чуем думата „шедьовър“, обикновено си представяме произведение на изкуството от миналите векове, например „Мона Лиза“.

Но днешно време също има изключително талантливи артисти и невероятно красиви творби.

Всички знаем, че най-дългата стена в света е в Китай – Великата китайска стена. Но знаете ли, че и най-дългата скулптура също е създадена в Китай? Местният художник-дърворезбар Чжен Чунху е направил тази уникална 12-метрова скулптура от ствола на едно голямо дърво. Творбата е вписана в Книгата на рекордите на Гинес като най-дългата дървена скулптура.

Четете още: Ивановски скален манастир

Композицията е озаглавена „Поречието по време на фестивала Цинмин“. Дърворезбата определено впечатлява с детайлността на къщите, дърветата и храстите, както и с на 550-те малки човешки фигурки. Всяко едно от малките човечета се занимава с нещо свое, кораби и рибарски лодки се поклащат на вълните, а в миниатюрните резбовани къщички също кипи живот – жителите им надзъртат през прозорците или седят на верандата. И над всичко това плуват завихрени облаци.

Четете още: Мумбай – цветен и гостоприемен

Цялата композиция пресъздава традиционния фестивал Цинмин, който се провежда ежегодно в Китай от векове. Скулптурата е уникална с това, че представя един цялостен сюжет, по който спокойно можете да заснемете фоторепортаж. Дори да я гледате с часове, все ще намерите нещо ново да забележите. Този шедьовър несъмнено заслужава да се нареди до най-известните произведения на изкуството.

Четете още: Калиграфията като изкуство