Автор
Woman.bg

Най-добрите рецепти на Гордан Рамзи: Свински бут с грахов пудинг и магданозен сос

В поредица от няколко материала ще ви представим едни от най-известните рецепти на може би най-успешния и популярен готвач в света - Гордан Рамзи.

Свински бут с грахов пудинг и магданозен сос



Необходими продукти:

* 2 кг. суровопушен свински бут без кост;
* 1 глава лук;
* 1 морков;
* 2 стръка едра целина;
* 2 дафинови листа;
* няколко стръка мащерка;
* 1 чаена лъжица черен пипер на зърна.

За пудинга:

* 500 гр. сух жълт грах (изкиснат във вода за 1 нощ);
* 1 глава лук;
* 1 морков;
* 2 дафинови листа;
* 2 супени лъжици бял винен оцет;
* морска сол и черен пипер;
* 20 гр. краве масло.

За соса:

* 20 гр. краве масло;
* 2 глави лук шалот;
* 20 гр. брашно;
* 1.5 чаена лъжица английска горчица;
* 150 мл. мляко;
* шепа нарязан магданоз;
* 1 супена лъжица пълномаслена сметана;
* лимонов сок.

Начин на приготвяне:

Сложете бута в голяма тенджера и добавете останалите съставки, след като нарежете лука и моркова. Залейте с вода, така че да покрие месото напълно. Кипнете сместа, след което намалете огъня и варете около 2 часа, като от време на време махате пяната. Оставете бута да се охлади в бульона.

За пудинга отцедете накиснатия грах и го изсипете в тенджера, като добавите лук, моркови и дафинов лист. Залейте с вода и сложете сместа на котлона. Ако бутът не е твърде солен, можете да подправите граха с малко от бульона. Кипнете сместа, намалете огъня и оставете да къкри 1 час, докато не омекне грахът.

Изсипете в блендер лука, моркова и дафиновия лист и ги смелете на пюре. Прехвърлете го в тенджера и го подправете с оцет, сол и черен пипер. Добавяйте маслото постепенно, за да се разтопи напълно. Пюрето трябва да се държи на топло до сервиране. ако стане твърде гъсто, разредете го с малко вода.

За соса разтопете маслото в малка тенджерка. Добавете нарязания лук шалот и го пържете 4-6 минути, за да омекне, без да с променя цвета. После добавете брашното и горчицата, разбъркайте добре и пържете още 2-3 минути. Постепенно излейте в сместа млякото и 150 мл. от прецедения бульон. Кипнете соса, намалете температурата и варете още 6-8 минути, като разбърквате от време на време. Сосът трябва да стане доста гъст. Преди сервиране добавете в него пресен магданоз, сметана и малко лимонов сок.

Нарежете бута на дебели резени, можете да го претоплите в бульона. Сервирайте го със сос и пудинг.

Четете още: Магически чай срещу настинка