Автор
Woman.bg

Най-добрите рецепти на Гордан Рамзи: Портокали с карамел и шери-крем

Продукти:

* 6 портокала;
* 80 гр. тръстикова захар;
* 100 мл. портокалов сок.

За украсата:

* тънко нарязана кора от 3 портокала;
* 250 мл. вода;
* 150 гр. ситна захар.

За крема:

* 50 мл. пълномаслена сметана;
* 2 супени лъжици пудра захар;
* 1-2 супени лъжици шери;
* няколко стръка прясна мента.

Начин на приготвяне:

Нарежете портокаловата кора на тънки ивици. Напълнете с вода малка тенджерка с дебело дъно, добавете в нея захарта и сложете на среден огън, като разбърквате често. Изсипете корите в подсладената вода и ги варете на слаб огън 40-50 минути до омекване. После охладете.

Отрежете горната и долната част на портокалите (включително и на обелените). Отрежете кората и бялата част и нарежете вътрешността на кръгчета с дебелина 1 см. Подредете ги по чиниите и ги приберете в хладилник.

Направете портокалово-карамелен сос – изсипете в сух тиган с дебело дъно захар демерара и го сложете на силен огън. Периодично раздрусвайте тигана, за да се загрее захарта равномерно. Когато се стопи и придобие тъмно-златист цвят, влейте внимателно портокаловия сок. Не се притеснявайте, ако карамелът се втвърди при контакта със студения сок – просто намалете огъня и бъркайте, докато карамелът не се разтвори в течността. После свалете тигана от огъня.

За крема разбийте сметаната с пудра захар до сгъстяване. После добавете шери на вкус и продължете да разбивате. Покрийте получения крем с капак и го дръжте в хладилник.

Преди сервиране полейте охладените резени портокал с карамелен сос, сложете отгоре малко крем и украсете с портокалови кори и стръкове мента.