Потта и мръсотията могат да довлекат не един проблем на лицето ви през лятото.

Това е именно сезонът, през който трябва да полагате особено внимателни грижи за чистотата на кожата.

Предлагаме ви няколко невероятни ексфолианти за лице, които можете да забъркате и употребите сами у дома.

Насладете се, летни момичета!

Скраб с домат и бадеми

Ако имате мазна кожа, сместа от половин чаша доматено пюре и една чаена лъжица ситно начукани бадеми ще направи чудеса със състоянието ѝ.

С нежни движения масажирайте с домашния скраб, оставете го да действа за 20 минути като подхранваща маска и изплакнете с хладка вода. Минете лицето с памучен тампон, напоен с прясно мляко.

Скраб с прясно мляко и ориз

Ако предпочитате да си хапвате плодовете и зеленчуците, а не да ги слагате по лицето си, то ви предлагаме да опитате малко от азиатските традиции в грижата за красотата.

Смесете фино смлян ориз (ако имате кафемелачка, това става за секунди; използвайте за целта също и кухненския робот или обикновено чопърче) с малко прясно мляко, докато не се получи лепкава смес. Нанесете на лицето масажирайки и изплакнете.

Скраб от банан и овесени ядки

Един от най-популярните домашни ексфолианти за кожа и това не никак случайно. Освен, че много достъпен и лесен, той е и изключителен ефективен и кожата просто го обожава, особено сухата.

Смесете половин чаша намачкан банан и 1 супена лъжица мед, както и 1 супена лъжица фини овесени ядки. След 5-минутен масаж на лицето с тази смес, изплакнете с хладка вода.

Скраб с ягода и кафява захар

Ягодите са богати на антиоксиданти и витамин С и винаги са били едни от съвършените съставки за разкрасяване в козметиката – била тя домашна или не.

Смачкайте с вилица около 5 средно големи ягоди и размесете с 1 супена лъжица кафява захар, а също така добавете и малко бадемово масло за още по-съвършен ефект на ексфолираната кожа.