Автор
Woman.bg

Най-добрите гастрономически тенденции на 2015 година

Светът не тъпче на едно място. Ежедневно се появяват нови модни течения, вещи и приспособления, които напълно променят живота ни или просто го правят по-ярък и весел. Такива промени се наблюдават и в кулинарията. Резба, кулинарни курсове, луксозни пуканки – представяме ви 15-те най-интересни гастрономически тенденции на текущата година.

1. Полезни напитки

Изминалата 2014 г. укрепи позициите на правилното хранене и здравословния начин на живот. Все повече хора се замислят сериозно за храната, която консумират. Затова все по-популярни стават и полезните и вкусни напитки. Такива са например смутито и ароматизираната вода. Те съдържат много витамини, минерали и полезни вещества и могат да утолят глада ви между храненията.

2 Пуш-кейк

Вече има много нови видове кексчета – къпкейк, кейк-поп, мъфин... Представяме ви и още един вид изискано лакомство, което наскоро се появи в асортимента на заведенията – пуш-кейк. Тези спретнати миниатюрни пастички са родом от САЩ. Наистина са много мънички, но това не може да ограничи фантазията на готвача – той може да си играе с различни цветове, форми и съставки. Най-често пуш-кейковете се правят от блат, крем и парченца плодове. Приготвят се с помощта на специална насадка, напомняща сладкарски шприц.

3. Фуд-фотография

Храната е не само източник на енергия и вкусови усещания, но и безкраен простор за творчество. Затова напоследък набра сили фуд-фотографията. Тя подразбира заснемането на красиви колажи от храна и други предмети. Тези снимки повдигат настроението и вдъхновяват човек за още един продуктивен ден.

4. Кулинарни курсове

Курсовете по готварство вече са се превърнали в достатъчно популярно занимание за свободното време. Можете с лекота да пробвате рецепти и у дома, днешно време много водещи готвачи споделят тайните си и онлайн. Италианска паста, френски десерти, испански предястия – изборът е крайно богат. Курсовете се класифицират не само по типа кухня, но и по нивото на подготовка на курсистите. Можете да намерите кулинарни уроци както за начинаещи, така и за професионалисти.

5. Кулинарна мода

Изминалата година ни показа, че мястото на хранителните продукти не е само в хладилника. Суичъри с картинки на хамбургери, тениски със сладоледи и кексчета, якета с пица – храната уверено навлиза в модния дизайн.

6. Резба


Ако фотографията не ви влече, но все пак искате да творите, има решение. Заемете се с нещо не по-малко интересно – резба по храна. Превърнете плодове и зеленчуци в произведения на изкуството – за да се научите, може да посетите специализирани курсове или да гледате видеоуроци. С готовите произведения можете да украсите празничната трапеза. Днешно време резбата по храна е станала толкова популярна, че в някои страни дори се провеждат престижни състезания.

7. Вкусно кафе

Тази ободряваща напитка съществува извън времето и пространството. Вкусното кафе винаги е било актуално и популярно. Такова ще е и през 2015 г. При това освен на обичайните рецепти като еспресо, капучино, американо и лате ще можем да се радваме и на нови напитки с кафе. Например раф с мляко, сметана и еспресо, който може да е карамелен, кокосов или с друг аромат.

8. Гофрети


Гофретите вече от векове се смятат за вкусен и популярен десерт. Днес отново са изключително актуални и се сервират със сладолед, бита сметана, пресни плодове, кленов и карамелен сироп. Подобно ястие изглежда като истинско произведение на изкуството и е просто неустоимо!

Четете още: Палачинки от цял свят

9. Кулинарни екскурзии

Допреди 10-20 години не можеше да става и дума за нещо такова. Днес обаче можете да изучите тънкостите на дадена национална кухня, като посетите родината й. Редица фирми предлагат кулинарни екскурзии по най-популярните маршрути – Тоскана, Прованса, Пиемонт.

10. Национални ястия

Широкия асортимент от продукти в съвременните магазини ни позволява да експериментираме и да приготвим ястия от далечни страни. Кулинарните традиции представляват част от културното наследство на всяка една държава. Разнообразете живота си с нови вкусове и аромати.

* бразилско ястие

11. Кленов сироп

Почитателите на сладкото трябва да обърнат внимание на кленовия сироп, който е отличен десертен сос. Отличава се с изискан и интересен вкус и идеално се съчетава с палачинки, бухти и гофрети. Кленовият сироп е не само вкусен, но и полезен, тъй като съдържа много антиоксиданти.

12. Луксозни пуканки

Дори и най-обичайни продукти се събуждат за нов живот през 2015 г. Например пуканките, които могат да бъдат подправени с най-различни вкусове. Днешно време можете да опитате пуканки с вкус на шоколад, пралине, барбекю, пармезан и дори уасаби. Освен това от пуканки се правят и кейк-близалки с нуга или гъст мармалад. Преоткрийте пуканките за себе си.

13. Фонио

Нови моди има и в зърнените храни – на западния пазар все по-популярни стават зърната фонио. Това е една от най-старите известни на човечеството зърнени култури. Отглежда се на африканския континент от Сенегал до Камерун. Успехът на фонио се дължи на полезните му свойства – смята се, че суперпродуктът съдържа повече белтъчини дори от киноа. За жалост фонио все още трудно се намира по магазините.

14. Сок от нар


Този продукт е изключително популярен заради лечебните си свойства. Нарът укрепва сърдечно-съдовата система и намалява риска от развитие на ракови заболявания. Редовната консумация на сок от нар ще ви помогне да поддържате имунитета си силен през цялата година. Продуктът има и противовъзпалително, обезболяващо, антисептично и понижаващо температурата действие.

15. Овесени ядки в бурканче

Това е една от най-вкусните и здравословни тенденции, набиращи сила през 2015 г. Приготвянето на подобна засищаща закуска отнема съвсем малко време, а овесените ядки са много полезни – те стимулират храносмилането, успокояват нервната система, повишават умствената и физическата активност.

Четете още: 5 оригинални рецепти с ориз

Последвай ни в Pinterest