Автор
Woman.bg

Най-добрите филми, посветени на модната индустрия

Фотографията си остава първенец сред визуалните изкуства, които свързват обществото с модната индустрия.

Киното я следва по петите, правейки незабравими документални и художествени филми за дизайнери и модни брандове.

Независимо дали кино визията е фактологична, критична или с комедиен привкус, всеки може да научи по нещичко за света на модата.

Четете още: Научете се да разбирате от мода

Нашите предложения са изброени по-долу. Всяка от лентите прави портрет на модната индустрия и хората в нея, поглеждайки на проблемите и величието, свързани с тях от различен ъгъл.

Coco Before Chanel (2009)

Това е историята на Габриел Шанел, която започва живота си като своенравно сираче и след изключително пътуване се превръща в легендарен дизайнер, който олицетворява съвременната жена и във вечен символ на успех, свобода и стил.

Четете още: Продават вилата на Коко Шанел (снимки)



Prêt-à-Porter (1994)

Страхотен кастинг – от Джулия Робъртс и Тим Робъртс до София Лорен. Филмът на режисьора Робърт Алтман е посветен на Модната седмица в Париж и представлява едновременно „обяснение в любов“ към света на модата и сатирична картина на случващото се в него. В лентата ще видите лицата Жан-Пол Готие, Джанфранко Фере, Наоми Кембъл и Клаудия Шифър.

Четете още: Френски шик – Седмица на модата в Париж



Zoolander (2001)

Филмът се фокусира върху света на мъжете модели... Много е готин!

Четете още: Андрогинен мъжки модел заблуди хиляди



The Devil Wears Prada (2006)

Ако все още има някой, който не е гледал „Дяволът носи Прада“, нека не отлага повече. Създаден по едноименния бестселър, този греховно смешен филм, с участието на носителката на Оскар Мерил Стрийп и Ан Хатауей, е сензационно забавен.

Четете още: Отмъщението носи Прада



Factory Girl (2006)

„Златното момиче“ (оригинално название на английски език - Factory Girl) е американска филмова продукция от 2006 година, базиран върху живота на ъндерграунд филмовата звезда от авангардните филми на поп-арт твореца Анди Уорхол - Ида Седжуик.




The September Issue (2009)

Едни от най-добрите филми, посветени на модната индустрия, са документалните. Центърът на този филм е въздесъщата Анна Уинтур и 840-та страница на септемврийското издание на Vogue от 2007 година.

Четете още: В гардероба на вездесъщата Анна Уинтур



Valentino: The Last Emperor (2009)

Малък на ръст, но удивителен дизайнер и човек, с особени очи и властта на абсолютния монарх – последният император на висшата мода Валентино Гаравани се появява в документалния филм на Мат Тирнауер Валентино. Последният Император (“Valentino: The Last Emperor.”).



The Tents (2012)

Документален филм за американската мода и Модната седмица в Ню Йорк. В него ще се срещнете с имена като Isaac Mizrahi, Zac Posen и Donna Karan.



Marc Jacobs and Louis Vuitton (2007)

Този документален филм изследва тънката граница, разделяща дизайнера от неговия бранд. Филм, който си заслужава да се види!