Автор
Woman.bg

Най-често използваните от спортисти (любители) хранителни добавки

Спортувате редовно и се храните правилно. Тялото ви е вашият храм и вие внимавате много какво допускате вътре. Ето няколко продукта, които ще ви помогнат да постигнете желаната спортна форма.

Протеини

Протеините участват в изграждането на мускулите. Те са основният градивен елемент на тялото. Протеиновите шейкове не са нищо повече от полезна храна на прах. Всеки сериозно трениращ има нужда от голямо съдържание на белтъчини в храната си. Протеинът на прах се усвоява много по-лесно от храносмилателната система, без да я натоварва.

Аминокиселини с разклонена верига или ВСАА

ВСАА е съкратеното название на три от незаменимите аминокиселини, които тялото ни не може да синтезира самичко. Те трябва да се набавят с храната или с помощта на хранителни добавки (за сериозно трениращите люде). Недостигът им води след себе си проблеми като смущения в обмяната на веществата и в развитието на организма като цяло.

Аминокиселините имат важна роля в синтезирането на протеините и осигуряват енергия при интензивните тренировки.

Трите незаменими елемента на ВСАА са:

Левцин – укрепва мускулната тъкан и костите.

Валин – стимулира растежа, нарастването на мускулната маса и възстановяването на тъканите след тренировка.

Изолевцин – нормализира нивата на кръвната захар и спомага синтезирането на хемоглобин. А всички знаем, че именно той е отговорен за доставянето на кислород до клетките, следователно и на енергия.
Фет-бърнъри

Буквално – топящ мазнини. Използва се за повишаване на енергията и издръжливостта, по-добро възстановяване след тренировка и разбира се – за сваляне на килограми. Естествено, всичко това се постига и с правилния хранителен режим. Най-общо казано, фет бърнърите подобряват ефективността на вашата диета.
L-карнитин

Елементът има важна роля в усвояването на мазнините и в използването им за енергия. Намалява умората, увеличава работоспособността и понижава нивата на триглицеридите в кръвта.

Не бива да забравяте, че хранителните добавки не заместват здравословното хранене, а само подпомагат тренировките и възстановяването ви.

Четете още: Вижте как отслабват звездните мамчета