Автор
Woman.bg

Най-актуалните данни за контрацепцията... И не само

Всяка съвременна жена около 30 години от живота си посвещава на решаването на въпроса дали да забременее или не. За щастие средствата за предпазване стават все повече с всеки изминал ден. Събрахме за вас най-актуалните данни, за да ви помогнем да направите своя избор.

Преди половин век животът на жената се промени необратимо – в продажба излязоха противозачатъчните хапчета. Оттогава насам тази нова свобода постоянно променя не само интимния живот, но и връзките като цяло – а при това поражда и нови въпроси. Днес практически всяка жена ползва в определен период от живота си различни средства за контрацепция (или поне се замисля за тях). А изборът е огромен. Не искате да нарушавате хормоналния си баланс или се страхувате от странични ефекти? Няма проблем – ще се намерят и други решения. Разпитахме жени на различна възраст и проучихме данните на социологически проучвания, за да ви помогнем да изберете оптималния вариант за себе си.

Социолозите, психолозите, лекарите и други експерти потвърждават, че валидните допреди няколко десетилетия норми за ранна женитба, доживотен брак и раждане на деца вече не важат. Проблеми са настъпили в желанията и приоритетите ни, в кариерното ни развитие и личните ни отношения, моралът все по-малко влияе на секса, а затова без контрацепция ни е трудно да планираме живота си и да се чувстваме свободни и щастливи. Проучванията показват, че съвременните дами са доста добре осведомени относно наличните средства за защита, но не всички ги ползват. В САЩ контрацептиви ползват едва 62 % от сексуално активните жени. Сред по-младите момичета (между 14 и 19 години) защитните средства са по-популярни, но броят на нежеланите бременности е все така висок. 51 % от бременностите в САЩ са непланирани. Много момичета, които правят секс за пръв път, не са готови да се защитят от бременност или от болести, предавани по полов път.

Друго заключение на социолозите е, че жените далеч не винаги избират най-ефективното средство за защита. Често дамите не знаят достатъчно за съвременните защитни методи и за това кога и как да ги използват. За нас това е много личен въпрос, почти две трети от жените признават, че сами са избрали дадено средство за защита, докато други 17 % са оставили партньора да направи този избор. Само 11 % от жените са взели решението след консултация със специалист. Огромен процент от жените въпреки осведомеността си по въпроса практикуват като защитен метод прекъснатия полов акт (който, както знаете, не гарантира защита нито от бременност, нито от венерически болести). Две трети от жените на възраст между 20 и 30 години се осланят изцяло на мнението на партньора относно контрацепцията и го следват по-охотно, отколкото препоръките на лекарите.

Статистика за България



В рамките на кампанията „Контролирай изненадите“, която се организира съвместно от Байер България ЕООД и Българското научно дружество по акушерство и гинекология, се проведе национално представително проучване с цел да изследва нагласите сред българското население спрямо различните методи за контрацепция и предпазване от непланирана бременност, както и тяхната употреба. Проучването се проведе миналата година на територията на цялата страна сред мъже и жени над 18 годишна възраст.

Според проучването най-популярният метод за предпазване от нежелана бременност е мъжкият кондом (посочен от 90% от анкетираните), следван от противозачатъчните хапчета (87%) и вътрематочното устройство – спирала (71%). Като най-често използваните методи за предпазване от непланирана бременност, участниците в проучването посочват мъжкия кондом (28%) и метода на прекъснатия полов акт (12%). Интересно е да се отбележи, че това не са най-надеждните методи за предпазване от забременяване. При използването на мъжкия кондом като метод за предпазване от непланирана бременност 18 от 100 жени годишно ще забременеят, а при метода на прекъснатия полов акт цифрата е още по-голяма – 22 от 100 жени. За сравнение, при използването на противозачатъчни хапчета непланирана бременност ще има при 90 от 1000 жени годишно, а при използването на вътрематочна система (хормонална система) и вътрематочно устройство (спирала) – при 2 от 1000 жени годишно.2

Интересен извод от резултатите на проучването е, че постепенно намалява и възрастта на жените, в която те започват да се предпазват от забременяване. Средната възраст за всички жени е 23 години, докато за по-младите жени в групата 20-35 години тази възраст пада на 20 години.

Когато става въпрос за избор на метод за контрацепция обаче, 75% от мъжете и жените, участвали в проучването, посочват, че отговорността пада и върху двамата партньори.

18,5% от жените, участвали в проучването, са правили аборт, a при 85% от тях абортът е причинил физически или психически дискомфорт, или и двете. В същото време 39% от тези жени, които не планират да имат дете за момента, биха направили аборт, ако се стигне до ситуация на непланирана бременност. Един от изводите зад тази статистика е, че неефективното семейно планиране може да доведе до аборти, което от своя страна може да причини физически или психически проблеми при жените. Такъв тип проблеми могат да бъдат предотвратени чрез по-добро информиране за съществуващите методи за контрацепция. Според резултатите от проучването 59% от жените се допитват до гинеколога си при избора на контрацепция, а 30% не търсят допълнително информация за съществуващите методи.

„Много е важно хората да се замислят върху планирането на бременността. 41% от около 280 милиона бременности годишно по света са непланирани, а почти половината от тях завършват с аборт. Трябва да се има предвид, че една непланирана бременност води до много промени в житейските планове на жената“, споделя д-р Вяра Джонгова, акушер-гинеколог.

Непланираната бременност е глобален проблем, свързан със значителни разходи за здравеопазване и социални услуги, както и емоционален стрес за жените и техните семейства. Инвестирането в семейно планиране, както и в здравни услуги за майката и новороденото, могат да спасят много животи. Приблизително 33 милиона от непланираните бременности годишно са резултат от грешки в контрацепцията или неправилното ú използване.

„Желателно е, когато жената избира метод на контрацепция, да се консултира със своя гинеколог. С негова помощ тя ще може да избере най-подходящия за нея метод, като се съобрази с редица фактори“, съветва д-р Джонгова. „Изборът на подходящата контрацепция ще помогне на жената в нейните житейски планове. Семейното планиране далеч не се ограничава само до директните стъпки, които жената предприема за избор на партньор и създаване на поколение. То започва още от момента, в който жената започва да води редовен полов живот, и обхваща сексуалното образование, предотвратяването на полово предавани инфекции и болести, методите за контрацепция и мерките срещу безплодие“.

Не си избирайте сами контрацептиви – питайте лекаря си

Акушер-гинеколозите са потресени, че и до ден днешен много момичета взимат хапчета на принципа „на моя приятелка свършиха работа“. Дори и най-модерното лекарство може да не е подходящо за вас. „Добри“ противозачатъчни няма – има такива, които са подходящи именно за вас. Във всички случаи ако вече сте на над 35 години, трябва редовно да си правите хормонални изследвания и да се скланяте към низкодозирани средства като вагинални пръстени и хормонални импланти – те са по-щадящи. Когато лекар предписва противозачатъчни хапчета, той винаги предупреждава какви са възможните странични ефекти. Стандартната препоръка е да изпитате средството за един месец, като внимателно следите какво е физическото и психическото ви състояние. Ако наблюдавате понижаване на либидото, напълняване, понижаване на работоспособността и емоционална нестабилност, трябва да смените лекарството, да засилите или отслабите концентрацията на действащите му компоненти. Това е въпрос на сложна и прецизна преценка, която трябва да се направи от лекаря. Ако медикаментът е подбран успешно – не изчезвайте от хоризонта! Веднъж годишно трябва да си правите редовен преглед, задължително с ехограф. Лекарят ще реши дали е необходимо да направите прекъсване в приема на противозачатъчни или не. Хормоналните средства винаги са по-ефективни, ако се приемат правилно (по едно и също време, през определен интервал и без да се комбинират с други препарати). Антидепресантите и антибиотиците могат да намалят ефекта на контрацептивите. Същото важи и за тютюнопушенето. Ако се замисляте за дамски душ след незащитен секс – по-добре забравете за това. Сперматозоидът е живо същество. Ако си направите дамски душ след акта, рискувате да му помогнете да достигне веднага до яйцеклетката, като при това ще отмиете естествената микрофлора и ще направите влагалището си по-податливо за инфекции.



„Равностойно удоволствие“
мнение от 27-годишна студентка

„Аз съм от старомодно семейство. Нито майка ми, нито баба ми са говорили открито с мен за нещо, свързано със сексуалността. Имам двама по-малки братя, така че дори за мензиса навремето научих от свои приятелки, а не от по-голяма сестра. Пак приятелки ми казаха, че трябва да се предпазвам по време на секс. След училище се записах да уча в друг град, започнах да се срещам с момчета. Много колежки от курса ми взимаха хапчета, но аз предпочетох презервативите – беше ми неудобно да ходя на гинеколог за рецепта. Сигурно подсъзнателно все пак се срамувах, че започвам да имам интимен живот и така „предавам“ семейните ценности. На първата си любовна среща отидох с презерватив в чантата. Приятелят ми беше изненадан и дори малко озадачен, аз не му дадох избор – или с презерватив, или никак! В момента нямам постоянен партньор, така че презервативите си остават най-доброто решение за мен, те ме предпазват както от бременност, така и от различни болести. За мен е важно, че това средство за защита поставя мъжа и жената в равностойно положение – много е несправедливо партньорката да се нагърбва сама с цялата отговорност. В секса участват двама, всеки може да купи пакет презервативи и да сподели с партньора не само удоволствието, но и минусите – разходите за контрацептиви, неудобните моменти на слагане на презерватива, усещането, че нещо ви разделя… Когато и двамата мислят за това, им е по-лесно да се отпуснат и да преодолеят неудобствата“.

„Твърдо за експериментите“

мнение на 43-годишна омъжена жена с две деца

„Бях сигурно на 15, когато започна първата ми сериозна връзка. По онова време не се говореше толкова активно за СПИН и други венерически заболявания, затова връстниците ми се смееха на думата „презерватив“ и не се замисляха твърде много за използването му. Аз не споделях подробности от интимния си живот с родителите си, но в аптеките се продаваха противозачатъчни свещички, които можех да купя сравнително спокойно. Първия път за мой късмет всичко мина без последици. След няколко години аз вече съвсем съзнателно отидох на гинеколог и ми предписаха низкодозирани хормонални хапчета, които взимах, докато не завърших висшето си образование. Принципно тогава всичко ме устройваше, но аз имам слаби кръвоносни съдове като майка си, освен това много пушех. След поредния преглед лекарят предложи да ми сложи медна спирала. След време се наложи да се откажа и от нея – трябваше да лекувам възпаление (което не беше свързано със спиралата). Тогава всички вестници започнаха да пишат за СПИН, затова доста време носих по един-два презерватива в чантата си. Когато виждах, че връзката ми с партньора започва да става сериозна, му предлагах да си направим заедно тест за СПИН, след което да правим любов без защита, както винаги съм обичала – например в безопасните дни. Откъм контрацепция съм пробвала всичко, включително и календарния метод! После срещнах бъдещия си съпруг. Отначало правехме любов с презервативи, после продължихме с хапчета – а аз отказах цигарите. След това една след друга се родиха дъщерите ни… Вече от три години нося нова спирала и смятам, че това е оптималното средство за мен в момента. Не я усещам и мога да бъда абсолютно спокойна. Контрацепцията е много личен въпрос и не бива да се страхувате да промените нещо, ако можете да намерите по-удобно и по-просто решение. Наскоро моя приятелка от Германия ми разказа за мъжката контрацепция вазектомия, при която семенните канали се връзват. Тя е лекарка и твърди, че този метод е доста популярен в Западна Европа.“

„За пръв път изпитах желание, когато спрях хапчетата“

мнение на 32-годишна жена с постоянна връзка



„Първото си противозачатъчно хапче глътнах, когато още нямах никакви изгледи да правя секс. Бях на 16 години и мама ме заведе на гинеколог за изследвания и предписване на хапчета, които да регулират цикъла ми. Разбира се продължих да ги взимам и по-късно, когато вече имах гаджета. Оралните контрацептиви винаги се споменаваха положително в медиите, приятелките ми също ги хвалеха, затова не ми и хрумна да търся друго средство за защита. Около четири пъти сменях хапчетата практически наслуки – от едни напълнявах светкавично, от други ми излизаха пъпки, а трети ме караха да се самосъжалявам и да плача… Но най-неочакваното стана, когато преди три години реших да прекъсна за малко приема на противозачатъчни. Просто исках да си дам почивка и да видя какво ще стане. Забравих да спомена, че имах и алергия към латекс, така че не можех да ползвам презервативи. Невероятно, но тогава сякаш за пръв път наистина ми се прииска да правя секс! Дори си поръчах вибратор от един сайт. Но цикълът ми отново стана нередовен. Тогава намерих добър гинеколог – съжалявам, че не го направих по-рано. Вече повече от година нося подкожен хормонален имплант на ръката и съм щастлива! Той може да стои в мен няколко години, освобождавайки постепенно хормоналния коктейл, който (най-сетне!) ми подхожда идеално. Когато му дойде времето, лекарят ще махне импланта и ще помислим за дете.“

История на контрацепцията

1850 г. пр. н. е. Основен метод за предпазване от бременност е прекъснатият полов акт. В Древен Египет и Месопотамия жените използват за защита мед, листа от акация и други растения.

1484 г. Папа Инокентий VIII издава указ, който позволява на Инквизицията да гори на клада „вещици“. Акушерките по онова време биват обвинявани в убийство на бебета.

1640 г. В началото на XVI в. доктор Чарлз Кондом прави презерватив от овчи черва. От 1640 г. е най-старият презерватив, достигнал до нас.

1844 г. Чарлз Гудиър и Томас Ханкок от Goodyear Tire & Rubber Company изобретяват гумения презерватив.

1873 г. В САЩ влиза в сила законът The Comstock Act, който забранява разпространението на информация относно контрацепцията и абортите.

1914 г. Американската активистка и лекарка Маргарет Сангър започва да използва термина birth control – контрол над раждаемостта.

1936 г. Започва да работи първият съветски завод за производство на „изделие номер две“, а тоест презерватив.

1960 г. В аптеките се продават противозачатъчните хапчета Enovid. Отпускат се по рецепта на жени, които вече не искат деца.

1972 г. Върховният съд на САЩ разрешава на хората, които не са обвързани с брак, да си купуват контрацептиви. Приблизително по същото време в СССР се появяват и първите противозачатъчни хапчета.

1984 г. В Европа започват да се продават средства за спешна контрацепция (хормонални таблетки, които се взимат след незащитен секс). В САЩ се отпускат без рецепта чак от 2006 г. насам.

2015 г. По света има над сто вида противозачатъчни хапчета. Повечето се отпускат без рецепта. Всяка година се появяват нови средства.