Автор
Роси Кацарова

Най-честите причини за главоболието

Предполагаме, че неведнъж ви се е случвало да ви мъчи силно главоболие. В такива моменти мнозина от нас инстинктивно посягат към обезболяващите хапчета.

Истината обаче е, че е по-добре вместо да приемете подобен медикамент, да потърсите причината за появата на главоболието и да отстраните нея. Така ще сте сигурни, че няма да страдате от болки в главата, след като мине ефектът от хапчето.

В следващите редове може да видите какви са най-честите причини за главоболието:

Стрес

Стресът
е причина номер едно за главоболие. Когато сме напрегнати, мозъкът ни активира отделянето на хормони, държащи тялото ни в бойна позиция, по време на която мускулите ни са стегнати и в напрежение.

Това напрежение в тях съвсем естествено поражда спазми в областта на гръбнака и шията, които от своя страна причиняват главоболие. Болката при него е тъпа, постоянна, непулсираща и обхващаща не само главата, но и областта на врата.

Най-успешно ще се преборите с него не посредством медикаменти, а чрез почивка и откъсване от източниците на емоционално напрежение.

Предменструален синдром

Месечните колебания в нивата на хормоните оказват влияние на цялостното състояние на организма. Затова не се учудвайте, че един от най-често срещаните симптоми на предменструалния синдром е главоболието.

То се дължи на промяната в нивата на прогестерона и естрогена, предизвикани от месечния цикъл, и е нормална реакция на организма. Ако продължи повече от два-три дни обаче, трябва да се консултирате с лекар, защото е вероятно да имате по-сериозен хормонален проблем.



Четете още: 11 часа на ден пред екрана! Ето до какво водят


Дентален проблем

Главоболие в горната част на главата най-често се дължи на дентален проблем. Затова ако изпитате подобно неразположение, най-добре посетете стоматолог. Възможно е да имате възпаление на челюстта или проблем с някой зъб. В много от тези случай болката в устната кухина липсва, но възпалителният процес е налице.

Безсъние

Безсънието е причина за много неразположения и нарушения в нормалния ритъм на функциониране на организма. Липсата на сън или недостатъчното количество може да създаде чувството на отпадналост, да повиши апетита, да намали концентрацията, да отслаби имунната система, а също така да породи силно главоболие.

Една от многото причини за това е, че липсата на сън води до възпроизводството на стресови хормони от организма.

Преработени храни


Американски учени разкриват, че силно преработените храни, тези, богати на захар, и продуктите, съдържащи кофеин, също могат да причинят главоболие. Те съветват хората, страдащи от болки в главата, да консумират повече пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, които нормализират кръвното налягане и могат да спомогнат за облекчаването на главоболието.

Четете още: Неподозирано вредните навици от всекидневието ни