Каква е подходящата позиция за сън при бебетата е въпрос, който много родители си задават, още повече сега, когато се появи ново становище по темата.

Противно на наложените досега представи, че бебетата трябва да спят на една страна, последни проучвания установиха, че най-безопасната поза са сън при новородените е по гръб.

Когато бебето бъде оставено да спи по гръб, рискът от Синдрома на внезапната детска смърт намалява наполовина. Това показва ново проучване на учени от САЩ, проведено сред включени 392 397 деца от 36 държави.

Интересното е, че дори и към момента много педиатри препоръчват новороденото да спи настрани, като се подпъхне хавлиена кърпа или пелена, така че да придържа гръбчето му. Целта е да се предотврати риска от задавяне, ако детето повърне.

Защо тогава напоследък все повече педиатри променят мнението си?

В действителност позата на една страна е подходяща за най-малките бебета, които като цяло са по-спокойни по време на сън. Добре е в този случай страните да се редуват – така главичката ще бъде симетрична.

Нещата не стоят така обаче при по-големите бебета – над 6 месеца, които започват да се въртят все по-активно и могат да се обърнат по корем, докато спят. Проучването е установило връзка между позицията при сън и сериозни опасности като задавяне, задушаване и Синдромът внезапна смърт при бебетата. Ето защо Асоциацията на световните педиатри все по-настоятелно алармира родителите да поставят бебетата именно по гръбче.

Тук със сигурност много родители ще си зададат въпроса какво може да се случи, ако бебето повърне, докато спи по гръб?

Повечето от нас са чували, че поставянето на бебето по гръб увеличава риска от задавяне при повръщане. Според същото това схващане, бебето няма да има сили да обърне главата си в случай че започне да повръща, което от своя страна ще увеличи риска от задушаване на повърнатата храна. Именно поради това старите педиатри съветвали родителите да поставят бебетата по корем. По-късно обаче било доказано, че тази поза е по-опасна за мъничетата. Освен това ортопедите са категорични, че бебето няма да се задави по гръб, защото винаги си държи главата настрани.

Защо сънят по корем е опасен?

При това положение главичката е разположена странично, при което се притискат важни кръвоносни съдове, водещи към главата, а това може да предизвика намален приток на кислород в мозъка и да причини дихателна недостатъчност. Друга възможност е свързана с опасността от задушаване при спане по корем върху прекалено мек и пухкав дюшек.

За да бъдат по-спокойни родителите, когато поставят бебето по гръб в креватчето, педиатрите съветват матрачето да се повдига под лек ъгъл с помощта на кърпа, поставена под него.