Автор
Woman.bg

На чия страна сте: Рут Колева vs Саня Армутлиева

Война избухна между певицата Рут Колева и продуцента Саня Армутлиева през последните дни. Във видео в страницата си във Facebook певицата обяснява как Армутлиева ограбва българските музиканти.

Тя бе наречена и „музикален октопод" и обвинена, че държи в желязна хватка цялата музикална индустрия в България. Част от българските творци сформираха група за отстраняването ѝ от „Музикаутор", а Рут Колева се превърна в „знаме на протеста". Нейното обръщение бе гледано от над 100 000 души.

"Нямам лична война със Саня Армутлиева. Никога не съм била част от нейната музикална компания. Според много колеги Саня е оказвала медиен натиск на много от българските музикални медии и това ги е ощетило. За себе си търся отговор на въпроса какво се е случило с тези 10 милиона лева, които миналата година изчезнаха безвъзвратно в КТБ. По-важното е каква е била лихвата на тази сума, за да седи в тази банка", попита от ефира на Нова телевизия Рут Колева.

"Българският музикален пазар вирее в една много враждебна среда. Той генерира много малко приходи. Така голяма част от талантливи български изпълнители остават нереализирани. Фрустрацията от липсата на възможност за реализация е много голяма и поради тази причина има огромно недоверие към всичко, което изглежда успешно", коментира в „Здравей, България" по Нова телевизия Саня Армутлиева.

"Огромният проблем е, че на общите събрания на „Музикаутор" и ПРОФОН почти не идват хора. Тоест, има много нисък интерес за това какво се случва в индустрията", допълни тя.

Относно 10-те милиона в КТБ, продуцентът потвърди, че е имало такава сума, натрупвана от 2000 година насам.

Четете още: Рут: Саня Армутлиева ни ограбва (видео)

"Всяко едно дружество събира пари от всички видове ползватели и между момента на събирането и този на разпределянето има минимум една година. Има обаче пари, които седят непотърсени. Те не са големи суми, но с годините се натрупват. Продължава да има български продуценти и изпълнители, които не си ги търсят. ПРОФОН дори предприе кампания за издирване на най-различни носители на права, които губят интерес. Предимно става въпрос на продуциращи се изпълнители. Към настоящия момент сме възстановили единствено стоте хиляди, които са гарантирани", обясни Армутлиева.

Тя бе категорична, че няма вариант върху която и да е било медия да се упражнява натиск, тъй като те имат независима програмна политика.

"ПРОФОН и „Музикаутор" са най-безуспешните дружества в цяла Европа, тъй като събират най-малко пари. ПРОФОН има потенциала да събира много повече. Гарантирам, че събраното се разпределя на база на супер прозрачни принципи и правила, които се гласуват от общо събрание", завърши музикалният продуцент.