Какво натоварване е най-подходящо за всяка възраст?

Ако сте около 20-те

Това е най-подходящото време да формирате спортните си навици. За тази възраст е подходяща всякакъв тип активност, защото силите са в изобилие. Така че избирайте, каквото ви е по сърце, а тялото може да понесе всичко!

Кардио тренажори

Дори и на 20 е необходимо кардио натоварване, най-добре с продължителност от по 20-30 минути, четири пъти в седмицата. Такова натоварване може да „получите“ и ако просто правите достатъчно упражнения и ходите пеша.

Силови упражнения

Най-добрата възраст за тренировка и укрепване на различните групи мускули, за „извайване“ на фигурата. Можете да започнете доста интензивно с по три тренировки седмично. Ако смятате, че натоварването не ви е достатъчно, то може да увеличите посещенията в залата до пет пъти на седмица.

Бягане

Коленете и глезените са в добро състояние, така че може да бягате често и дълго. Ако кардио тренажора ви е скучен, то бягането в парка е най-добрата кардио тренировка за вас.

Йога

Ако харесвате упражненията за гъвкавост, а също така се нуждаете и от намаляване на стреса, не се колебайте да се запишете за йога. Започнете с два пъти на седмица. Дори не е задължително да ходите в спортната зала – можете просто да си намерите видео уроци и да започнете да се упражнявате у дома.

Степ аеробика

Ще се изненадате, но е напълно достатъчна една тренировка седмично. Истината е обаче, че натоварването много зависи от треньора. Така че, преди да започнете потърсете мнения.

Кикбокс

Подходящ е преди всичко за спортни и много активни момичета, както и за тези, които не могат да си представят живота без спорт. А резултатът? Перфектни задни части, издръжливост, гъвкавост, повдигане на духа и на увереността в себе си. Не са необходими и допълнителни кардио тренировки, тъй като кикбоксът включва и тях.

Ако сте "чукнали" 30-те

Ако сте на 30 и сте решили да започнете да се занимавате със спорт, то сте взели правилно решение. На тази възраст са необходими допълнително тонизиране и тренировка на издръжливостта. Започват колебания в теглото, така че спортът е важен за запазване му в норма.

Йога

Тя е универсална и може да предложи по нещо за всяка възраст. Ако вече имате семейство, тя ще ви даде възможност да намалите стреса и да се отпуснете от напрегнатите семеен живот и работа. Оптимален брой занятия за начинаещи – два пъти седмично.

Бягане

Ако започвате да се занимавате с бягане на 30 години, то е най-добре да обърнете внимание на това на дълги разстояния. Преди ставите да започнат да напомнят за себе си, дългите пробягани разстояния ще ви помогнат да увеличите издръжливостта си и ще запазят тялото ви в добра форма. Дори и да не ви болят коленете и глезените, обаче, задължително трябва да обърнете специално внимание на качеството на маратонките.

Колоездене

Ако бягането натоварва ставите ви твърде много, може да го замените с каране на велосипед, което е една от най-добрите кардио тренировки. А ако наблизо няма парк, може да се сдобиете с велоергометър, който е много добър заместител.

Силови упражнения

Те ще ви помогнат и след 30 да запазите момичешката си фигура. Задължителни са упражненията за ханша, бедрата и горната част на ръцете. Но бъдете реалистки – ако вече сте родили, няма как да върнете фигурата си на 18 годишна. Освен това, не се заблуждавайте, че ще откриете упражнения, които веднага да премахнат мазнините от корема или мастните натрупвания. Може да постигнете желаните резултати само в комбинация с правилно хранене (храни с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на фибри) и правилен начин на живот.

Източник: Za neya