На всички ни е приятно да подложим кожата си на слънчевите лъчи.

И да хванем красив златисто-бронзов тен, разбира се. Пък ако планирате продължителна почивка на разкошен плаж, можете да си тръгнете не само по-красиви, но и по-здрави и щастливи. Внимавайте само да не си създадете проблеми, които да ви накарат по-късно да търсите лекарска помощ.

Полезно или вредно е слънцето?

Има три вида ултравиолетови лъчи – А, В и С. Изтънелият озонов слой вече не ни предпазва както преди от ултравиолетовите лъчи от спектър С. Тяхната интензивност се е повишила и провокира развитието на рак на кожата, предупреждават експерти от Световната здравна организация (СЗО). Ултравиолетовите лъчи сами по себе си не са вредни, ако се отнасяме към тях с мярка, т.е. приемаме ги дозирано. Тогава те проявяват своето бактерицидно, витаминообразуващо и еритемно (пигментно) действие.

Благодарение на спектър В в човешкия организъм се синтезира витамин D3, отговарящ за здравината на костната тъкан и предпазващ от заболявания от рода на остеопорозата. Същият витамин повишава умствената и физическата работоспособност.

Лъчите от спектър А пък ще ви помогнат при проблеми като акне, псориазис и гъбични заболявания на кожата. Много хора се лекуват от аденоиди, бронхити и настинки с помощта на слънчеви бани.

Има обаче и редица болести, при които печенето на слънце е противопоказно. Не се препоръчва например на хора с много бенки по кожата или страдащи от мастопатия и гинекологични заболявания. Не бива да забравяме също така, че честото и продължително излагане на слънце води до преждевременно остаряване на кожата.

Затова бъдете разумни и умерени – иначе дори и най-хубавият тен няма да може да скрие необратимите последици.

Какво не бива да забравяте

- При първото печене за годината се ограничете само с 5 минути престой на слънце. Всеки ден увеличавайте времето с не повече от 5 минути.

- Преди отпуската не е зле да отидете един-два пъти на солариум, за да подготвите кожата си за естествените слънчеви бани и да намалите риска от изгаряне.

- Не се препоръчва да посещавате солариум и плаж в един и същ ден!

- Отивайки на почивка, непременно си вземете кремове против изгаряне с различно ниво на защита и средства за поддържане на кожата за след печенето. В началото ползвайте крема с най-висок фактор SPF, а след 5-6 дни можете да преминете и към по-лек. Не забравяйте да се намазвате наново веднъж на всеки 2 часа. Вечер след душ ползвайте крем или лосион, който да овлажни и успокои кожата.

- При нанасяне на крема против изгаряне обърнете особено внимание на носа, бузите, челото, ушите, шията и раменете – те първи изгарят на слънце.

- Никога не се печете след хранене, изчакайте поне час-час и половина.

- Най-подходящото време за печене е от 8 до 11 часа сутринта. Между 12 и 16 часа е по-добре да не се излагате излишно на слънчева светлина.

- Непременно предпазвайте очите си от слънцето с помощта на тъмни очила, а косата си – с лека шапка или шал.

- Преди слънчеви бани не ползвайте парфюм или тоалетна вода – иначе рискувате да получите пигментни петна по кожата.

- Не забравяйте, че омекотяващите средства като вазелин и глицерин увеличават риска от изгаряне на кожата.

- Непременно ползвайте балсам или гланц с за устни със защитен SPF фактор.

Ако спазвате тези прости правила и бъдете умерени, почивката ви на море ще ви достави само удоволствие!