Около 50 на сто от причините за стерилитета при семейните двойки се дължат на мъжкия фактор, за който се оказва, че при лечението трябва да преодолява и голяма психологическа бариера.

Това съобщи на форума "Здраве и репродукция" в Добрич д-р Маргарита Монастирска, медицински директор на ин витро клиника във Варна.

На форума, организиран от сдружение "Зачатие", бяха представени най-новите методи в лечението на безплодието, пише dete.bg.

Д-р Монастирска коментира, че при консултациите на жени, които не могат да имат деца, съпрузите често отсъстват и силният пол се оказва не толкова силен.

По думите ѝ страната не прави изключение от световната тенденция на увеличаване на аномалиите на репродуктивната система на новородени момченца. При придобития стерилитет на мъжете най-честата причина са възпалителни заболявания. При 61 на сто от пациентите с т.нар. азооспермия има необратими патологични изменения и те са насочени към програмите за донорство или осиновяване на дете, показват резултатите от проучване на клиниката сред повече от 60 пациенти в продължение на година.

През консултативния кабинет по стерилитет в Добрич в последните две години са преминали 177 семейни двойки с репродуктивни смущения, които са повече от едно на сто от населението на общината, съобщи д-р Борислав Бонев.