Мозъкът с по-малък обем се наблюдава при мъжете, които гледат редовно порно, съобщи в. "Индипендънт" като се позовава на изследване.

Учените установили намалени размери на сивото вещество при хора, гледащи редовно кадри с порно отколкото при тези, които не се отдават на теливизионна или видео страст.

Четете още: 10 грешки с презерватива

Според специалисти това е първото доказателство за връзката между обема на мозъка и редовното гледане на изключително сексуален материал. Връзка има, но това не е доказателство дали има зависимост между намаляване на обема на мозъка и порното. Д-р Симоне Кюн от " Макс Планк" - Берлин, казва, че засега лекарите не могат да отговорят ясно на този въпрос.

"Не е ясно, например, дали гледането на порно води до изменения в мозъка или хората, родени с мозък от определен тип се пристрастяват към порното", допълва лекарката.

Четете още: Какво правите след секс?

Тя и нейните колеги основават изследванията си върху проследяване на влиянието на порното върху 64 мъже на възраст между 21 и 45 г., които са физически здрави. В изследвания е включено сканиране на мозъците на мъжете и наблюдение както на обема на мозъка, така и на реакцията при гледане на порно. Резултатите от изследването са публикувани в специализираното списание по психиатрия JAMA.


Други доктори, обаче, поставят под съмнение резултатите и изводите от изследването.