Автор
Woman.bg

Мъжете избират жена според извивката на гръбнака

Мъжете харесват в по-голяма степен жени, които имат ясно изразена извивка в областта между кръста и седалищните части. Това се посочва в данни на ново проучване, проведено от изследователски екип от Тексаския университет в САЩ.

За целта на проучването близо 100 мъже оценяват степента на атрактивност на различни жени. Според резултатите от анализа мъжете са много по-силно привлечени от онези жени, които имат 45,5-градусова извивка на кръста. Учените описват тази стойност като „теоретично оптималния ъгъл на лумбалната извивка“.

Теорията на изследователите относно получените данни е, че в древността извивката с този ъгъл се е считала за фактор, предвещаващ успешна бременност. Д-р Дейвид Люис пояснява, че този тип структура на гръбнака позволява на бременните по-добре да балансират теглото си, а рискът от травми на гръбначния стълб е по-нисък.

На свой ред, мъжете, които предпочитат жени с подобна структура, желаят половинка, при която има по-голяма вероятност да осигури поколение и която би могла да има многоплодна бременност без травми.

Изследователският екип предприема и второ проучване, с което цели да установи дали предпочитанието към тази извивка има нещо общо с размера на ханша при жените. Установява се, че предпочитанието на мъжете към жени с извивка, близка до оптимума, остава, дори и той да е по-малък.

Четете още: Докъде може да ви докара приятелският секс



Резултатите са публикувани в TIME.