Мъжете буквално надушват засуканите мадами. Това доказа ново изследване, според което представителите на силния пол се ориентират коя жена би им доставила удоволствие по аромата й.

Мъжете, които са родени без чувство за обоняние, имат по-малко сексуални партньорки в сравнение с останалите, пише здраве.бг. Жените, които са със същия проблем, пък са по-несигурни във връзките си, сочат резултатите от скорошно проучване.

Изследователите не могат още да обяснят със сигурност защо романтичните затруднения са свързани с обонянието, но една от възможните причини е, че хората, които страдат от анозмия - липса на обоняние, са по-несигурни и пропускат много от емоционалните сигнали в живота си.

Доктор Илона Крой, психолог в университета на Готенбург, Швеция, обяснява, че много от чувствата, които изпитва човек, се улавят от мозъка чрез миризмите.

Макар че няма официално преброяване на хората без обоняние, само в САЩ те са между 2 и 5 милиона. Новата теория, разкриваща взаимовръзката между миризмите на жените и изневерите на мъжете, може да обясни и защо някои мъже буквално полудяват, когато около тях се появи хубава мадама. Оказва се, че те просто я надушват и подсъзнателно започват да изпитват силни емоции, което пък често прави поведението им напълно необяснимо.

Ароматът на страх е заразен

Американско изследване даже доказва, че мирисът на страха е заразен, а друго проучване сочи, че хората могат да бъдат различавани по миризмата на потта им. Също така обонятелните сигнали могат да подскажат на мъжете коя е идеалната партньорка за тях.

Наскоро екипът на Илона Крой публикува резултатите от изследване, според което хората, родени без т. нар. обонятелни луковици - мозъчния регион, отговорен за активното обоняние, са по-социално несигурни и по-често изпадат в депресии.

В резултат от публикуваните резултати шведските учени били засипани с въпроси от свои колеги, които искали да разберат как липсата на обоняние влияе на двата пола. Според доктор Крой жените възприемат миризмите по различен начин от мъжете.

Четете още: Защо всичко между нас свърши?


Само три сексуални партньорки

Оказало се, че докато мъжете с нормално обоняние имали средно по около девет сексуални партньорки в живота си, тези без обоняние споделяли, че са имали едва по три. При жените не била отчетена разлика в броя на сексуалните партньори, но дамите без обоняние демонстрирали повече нестабилност и по-трудно успявали да задържат мъжа до себе си.

Едно от възможните, а и любопитни обяснения за този феномен е, че социалните сигнали се предават почти изцяло през носа. Именно затова хората без обоняние пропускат тези знаци и това ги кара да се чувстват по-непохватни в контактите си с останалите. И това важи не само за секса и намирането на подходящ еротичен обект. Смята се, че хората с по-слабо обоняние са по-неуверени в професията си.