В сърцето на Бразилия, в огромен парк, е разположен най-големият музей на открито в света.

Целият център – ботаническа градина, в която се намират произведения на съвременното изкуство, обхваща площ от 20 234 квадратни метра. Идеята за изграждането на впечатляващия център е на някогашния минен магнат Бернардо Паз.

Inhotim започва да се изгражда в началото на 80-те години на ХХ век, когато Бернардо Паз купува голямо ранчо в миньорския град Брумадиньо, на 60 км. от Бело Оризонте и го превръща в ботаническа градина, попълнена постепенно с разнообразни екзотични видове.

За облика на парка основният принос е на бразилския ландшафтен архитект Роберто Бурле Маркс, считан за основоположник на съвременната ландшафтна архитектура в страната.

В ботаническата градина на Inhotim се намира най-голямата колекция в света от палми – 1400 вида. Към тях се прибавят хиляди орхидеи, гигантски кактуси и водни лилии и тропически растения.

Четете още: Трябва да се види: Архипелагът Хиляда острова

Арт павилионите сред зеленината на ботаническата градина започват да се изграждат в края на 90-те години на ХХ век. В тях Бернардо Паз иска да съхрани колекцията си от съвременно изкуство, увеличаваща се непрекъснато. Днес само монументалните произведения са 23 на брой. В 20-те арт павилиони са изложени повече от 500 творби на над 100 бразилски и чужди съвременни артисти, сред тях автори като Вик Муниз, Стив Маккуин, Томас Хиршхорн, Джузепе Пенуне.

През 2006 г. Inhotim е отворен за посещения и без много шумна реклама бързо се превръща в едно от привлекателните места за всички, които пътуват в Южна Америка. Днес в центъра работят над 1000 души.

От една година Inhotim се радва на завидно реноме в Ню Йорк, Лондон и Париж. Бернардо Паз е категоричен: "Нито Музеят на модерното изкуство в Ню Йорк, нито Галерия "Тейт", нито център "Помпиду" в Париж могат да предложат емоцията, която предлага Inhotim. В залата на един музей може да са изложени 200 творби на Пикасо, но усещането тук, където изкуство и природа са в хармония, е много по-велико", смята Паз. През 2012 г. паркът - музей е посетен от повече от 400 000 души.

Четете още: Остров в Егейско море се продава за 35 милиона евро

Разглеждането на парка-музей изисква поне два дни, като най-лесно това става с помощта на електрическа кола, която се наема на входа, съветват от urban-mag.com Някои от арт павилионите са отдалечени на големи разстояния и преходът от единия до другия отнема един час пеша, и то изкачване и спускане по стръмен склон.

Мегаломан или меценат е Бернардо Паз? Вероятно времето ще отреди истинската му роля. Известно е, че той пуши много, женил се е 6 пъти и лекува лошото си настроение като купува произведения на изкуството. Той е убеден, че рано или късно ще притежава произведения на всички големи имена в световното съвременно изкуство, защото е достатъчно само да позвъни на авторите по телефона, за да пристигнат. И наистина, кой артист би се отказал от възможността на негова работа да бъде посветен цял хълм?

Четете още: Да отседнеш в хотел „Versace”