Напоследък стана модерно овесените ядки да се ядат без варене или добавяне на горещо мляко. Новата овесена каша се споменава като мързеливи овесени ядки или дори „овесена каша в буркан“.

Основна особеност на ястието е, че се приготвя без термична обработка. Благодарение на това в ядките и в другите съставки се запазват повече витамини и полезни вещества.

Пробвайте и вие такава вкусна и здравословна каша. Изберете за следващите си закуски продукти по ваш избор и експериментирайте!

Четете още: Захар и овесени ядки като скраб за тяло

Каква е тайната на успеха на „мързеливата каша“

За начало трябва да споменем, че това е много леко, но и засищащо ястие. Приготвени по този начин, овесените ядки са много полезни, кашата е балансирана по състав, богата на белтъчини, фибри, калций, витамини. При това почти не съдържа мазнини и захари.

Това е идеалната храна за онези, които не разполагат с много време сутрин. Кашата може да се приготви на предния ден, а сутринта просто да я вземете на тренировка или на работа. Малкият размер на буркана или на кутийката ще ви опази от изкушението да изядете твърде голяма порция.

За мързеливите овесени ядки можете да измисляте нови рецепти до безкрай. Само за млечната съставка на кашата можете да избирате между прясно мляко, кисело мляко, извара, ядково мляко и т.н. Всеки може да си направи закуска по свой вкус.

Четете още: 8 козметични приложения на овесените ядки

Как да си изберете буркан

Можете да приготвите кашата в буркан, в пластмасова кутийка, в купичка или в тенджера. Всеки един съд, способен да събере 1 чаша течност, ще ви свърши работа. Въпреки това класическият метод е да приготвите кашата в стъклен буркан с обем 0.4 или 0.5 л., широко гърло и херметично затварящ се капак.

Ако искате по-интересно и красиво бурканче за вашите закуски навън, можете да си купите такова от магазина. Друг, по-икономичен вариант е да си купите продукт, който фабрично е затворен в буркан, какъвто ви трябва.

Ако гърлото е по-тясно от самия буркан, няма да ви е много удобно да ядете от този съд. По-големите като обем буркани пък не са подходящи за носене навън. Помислете за удобството си и непременно ще намерите подходящ буркан.



Съвети за избора на съставките

Обикновените овесени ядки са напълно подходящи за тази рецепта. Ползвайте възможно най-слабо обработени ядки, тъй като те са по-полезни. Най-важното обаче е да са висококачествени и не твърде ситни.

За млечната съставка най-подходяща е комбинацията от прясно и кисело мляко, и двете натурални и без ароматизатори.

За да обогатите кашата си с омега-3 киселини, които са много полезни през зимата, добавете в сместа една супена лъжица мляно ленено семе или семена от чиа.

Можете да си позволите експерименти с млечната съставка – пробвайте различни комбинации от прясно и кисело мляко и извара. За подсладител можете да ползвате сироп от земна ябълка, нектар от агаве, мед, фруктоза или стевиозид.

Пробвайте вкусовите съчетания, препоръчани от кулинарни блогъри – манго + бадеми, боровинки + кленов сироп, банан + шоколад, ябълка + канела, банан + фъстъчено масло, малина + ванилия. Опитайте да откриете и нови комбинации.

Кашата ще стане изключително вкусна, ако добавите в нея изпечен на фурна банан. Имайте предвид обаче, че ако добавите банан, срокът на годност на кашата без замразяване ще се скъси от 4 до 2 дни.

Можете да замразявате бурканчетата и да ги съхранявате във фризер до един месец. Преди замразяването обаче се уверете, че не са пълни чак догоре – иначе бурканът може да се спука при замразяването.

Ястието не е задължително да се яде студено. Спокойно можете да си го затоплите в микровълнова за 1-2 минути без капак.



1. Овесени ядки с банани и орехи

Тази каша ще ви засити и ще ви зареди с енергия за целия ден.

Продукти:

2/3 чаша овесени ядки
2/3 чаша мляко
1 супена лъжица кленов сироп
нарязан банан на вкус
орехи на вкус
бадеми на вкус

Приготвяне:

Смесете в буркан овесените ядки с млякото и подсладителя. Оставете ги да омекнат за една нощ в хладилника. На сутринта добавете банан и орехи на вкус.

2. Овесени ядки с горски плодове

Това е чудесен вариант за любителите на горските плодове. Те могат да бъдат пресни или замразени.

Продукти:

2/3 чаша овесени ядки
2/3 чаша мляко
1 супена лъжица сладко от горски плодове
пресни или замразени горски плодове на вкус
кафява захар на вкус
шоколад на вкус

Приготвяне:

Смесете всички съставки в буркана, затворете го, раздрусайте го добре и го оставете в хладилника за през нощта. На сутринта подсладете допълнително – например с кафява захар или настърган шоколад.

3. Есенни овесени ядки

Допълнителната съставка този път ще е най-популярния есенен продукт – тиквата.

Продукти:

2/3 чаша овесени ядки
2/3 чаша мляко
1 чаша пюре от тиква
сушена райска ябълка на вкус
2 супени лъжици мед
индийско орехче на вкус
джинджифил на вкус

Приготвяне:

Смесете всички съставки в буркана, затворете го, раздрусайте го добре и го оставете в хладилника за през нощта. На сутринта добавете „бонуси“ по желание.