Затлъстелите хора изпитват по-силно изкушение да ядат, защото мозъкът им е конструиран по различен начин от този на слабите.

Миризмите на готвена храна или апетитните реклами влияят по-силно на хората с наднормено тегло поради различните нива на "химикала на удоволствието" допамин. Допаминът е химикал в мозъка, който влияе на чувството за възнаграждение, мотивация и навиците. Той е известен като "химикалът на удоволствието", защото се освобождава, когато се случва нещо хубаво. Повечето лекарства предизвикват освобождаване на допамин, затова се счита, че някои от тях водят до пристрастяване.

Четете още: Следпразничен детокс - някой?

Американски изследователи са открили, че затлъстелите хора са склонни да имат по-голяма активност на допамин в областта на мозъка, която контролира навиците, и по-слаба активност в областта на мозъка, която контролира чувството на възнаграждение. Тези различия в химията на мозъка означава, че затлъстелите хора ядат по навик и е установено, че изпитват по-малко чувство за възнаграждение, отколкото другите хора. Те са по-податливи на сигнали от околната среда, като миризмата на храна, което ги кара да преяждат. Но те също така не получават същото ниво на удовлетворение от яденето като слабите хора.

Водещият автор на новото проучване д-р Кевин Хол, старши изследовател в Националния институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания в САЩ, заяви, че яденето по навик може да бъде пагубно за поддържането на здравословно тегло.

"Макар да не можем да кажем дали затлъстяването е причина или ефект от тези модели на активност на допамина, яденето, провокирано от несъзнателни навици, вместо от съзнателен избор, може да попречи на хората да постигнат и поддържат здравословно тегло, особено, когато рекламите на апетитни храни са навсякъде.”

Четете още: Искате да отслабнете? Мерете се в сряда