Автор
Woman.bg

Московската балерина Анна Кравцова за любовта, балета и трагедията...

Броени часове преди Московският сити балет да направи своето първо представление в България - "Ромео и Жулиета", се срещнахме с руската балерина и главна героиня в постановката - Анна Кравцова. С нея си поговорихме "по женски" за любовта, изкуството на сцена и не само.

Woman.bg: За въплъщаването на Ромео и Жулиета трябва ли двамата балетисти да изпитват чувства един към друг? Какви са те, освен любовни - в най-добрия случай?
Анна Кравцова:
В творческия процес чувството играе водеща роля. При това тя се засилва още повече, когато двамата искат да предадат най-вярно отношенията между героите, които превъплъщават. Тогава най-увлекателна е свободната изява на воля и чувства. Само при съвместна работа, където основно място заемат емоциите, ние творим истински, искрено и органически.

На сцената сте...
Развълнувани. Чуждите мисли и чувства се превръщат в собствени.

Преди представление...
Подготвяме се психически,настройваме тялото си, за да "преживеем" ролята. Съчетанието от интелектуална, чувствена и стилна игра завладява и публиката.

В балета няма реплики, какво за вас е езикът на тялото! Кой е любимият ви танц-действие-жест?
Да пресъздадеш пълната гама от емоции и чувства на един персонаж без никакви реплики е голямата част от таланта на балетиста. Той става толкова убедителен на сцената, колкото повече мислите и чувствата на героя му са изписани на лицето му. Това се постига по удивителен начин и когато в действието няма преиграване.

"Ромео и Жулиета" идват в България с Московския сити балет

В края на представлението, какво изпитвате, когато поздравявате публиката? Какво си казвате тогава?
Няма нужда от думи. Не защото не достигат, а защото, докато ги откриеш, магията може и да е изчезнала. Така че е по-добре да се насладиш на момента.

Случвало ли ви се е да влезете в роля, в която да изгубите самоличността си и да се превърнете в героя, който играете?
Не. Това би означавало, че след този герой не би могъл да изиграеш друг.

Ако обърнем ролите на Ромео и Жулиета - каква би била историята им?
Пак същата. Това е история за любов, която за двама млади означава всичко. Не пожелаваме на никого обаче да е трагична като тяхната.

Каква е съвременната приказка на Ромео и Жулиета?
Едва ли някой някога ще успее да обърне и да покаже всичко, заложено в любовната история на двамата от Верона.

Модерните жени и мъже са...
...способни на такава интересна любовна история, която може да се случи на всеки от нас. Любовта всъщност показва докъде може стигне човешкият разум, когато тя се прояви.

От какво се страхувате най-много, преди да излезете на цена?
От неочаквани контузии по време на спектакъла.

Какво обичате и мразите най-много в балета?
Не мразим нищо. Обичаме две думи: страст и страст. Тоест отдаваме цялата си страст и ентусиазъм. Животът е красиво приключение.