Лятото остава все по-далеч назад във времето, а аз просто не мога..., отказвам да го пусна да си отиде. След по-малко от седмица ще започне броенето на дните, оставащи до Коледа и вместо риба и скариди в главите на всички ще се въртят рецепти за топящи се в устата тиквеници, чушки с боб, постни сърмички, пуйки, коледни сладки и пр.

Моята делнична вечер се изгуби сред спомените за морето и лятото и на трапезата сложих вкусно ястие от морски дарове с лек доматен сос, оризови спагети и чаша бяло вино.

Поръчах и бутилка Chardonnay 2014 от он-лайн магазина на Винарна Свищов (нека подчертая, че доставката е напълно безплатна) и се подготвих за една весела и лежерна вечеря, споделена със сестра ми.

***

Морската храна гали сетивата ми с онзи солен аромат на свобода, вдъхновение и отмора, на който не устоях и този път, виждайки пресните морски дарове във витрината на местния рибарски магазин.



Без много приказки, пристъпвам към снимковия материал и лесната рецепта за това разкошно ястие.



Необходими продукти (всичко е на око)

оризови спагети
около 500 грама морски дарове
малка консерва с чери домати и сос
лъжица-две песто
зехтин
розмарин
риган
босилек
сол
лимон (по желание)

Начин на приготвяне:

Сосът се прави много лесно – задушават се морските дарове в малко зехтин и водичка; когато калмарите от микса са готови (не са жилави), подправям даровете с босилек, риган и сол и добавям доматите. Всичко ври на тих огън, докато излишната вода не се изпари и сосът стане вкусен и ароматен.



Оризовите спагети се правят много лесно, на опаковката им е дадено указание. С две думи, поставят се в съд с вряща вода, в която предварително съм сложила малко сол и мазнина. Мисля, че моите спагети бяха готови за десетина минути. Когато са сварени, ги отцеждам и слагам в отделна купа.



***

Следва „сглобяването“ на ястието. Върху спагетите изсипвам от соса, а най-отгоре за аромат, вкус и разкош слагам лъжичка песто (пестото е ключов момент, не го пропускайте).

Перфектната компания на морското ястие е чаша бяло вино. Моят избор, Gorchivka Chardonnay 2014, е вино с деликатен цвят със златисти оттенъци и аромати, които се разгръщат в уникален свеж букет от летни плодове и мента. Перфектно допълва лекия морски привкус на ястието, обогатен от вкусовата ескплозия на пестото. За перфектни текстура и аромат виното се изстудява до 12-14 градуса.