Морската сол е ценен природен дар и е изключително мощно оръжие в борбата с несъвършенствата по кожата. Позната е като козметично средство за подмладяване още от Античността, като още оттогава датира използването на соли за вана.

Солта задължително трябва да е морска и необработена. Само тя съхранява ценните микроелементи, които се съдържат в морската вода – магнезий, калций, йод и желязо.

Използвана като ексфолиант солта контролира натрупването на подкожни мазнини и изхвърля ненужните течности


Маска с морска сол, третираща целулита

1 1/2 чаша морска сол
250 мл гореща вода
1 чаша зехтин

Смесете морската сол с гореща вода. След това внимателно добавете зехтина.

Може да прибавите и няколко капки етерично масло, което има антицелулитно действие - етерични масла от цитрусови плодове като грейпфрут, портокал, лимон, мандарина.

Оставете сместа да изстине до температура, поносима за тялото. През това време вземете горещ душ.

След душа нанесете маската. Покрийте с домакинско фолио или най-обикновени найлонови торбички за пазаруване. Загънете с хавлия, отпуснете се и оставете маската да подейства върху затоплената кожа около 15-20 минути.

Изплакнете и хидратирайте кожата на тялото както обикновено.

Съвършеният ексфолиант

Една чаша сол се смила на по-дребни частици с блендер. Прибавят се 2 с. л. зехтин и 2 с. л. течен пчелен мед.

Съставките се оставят за да смесят за около половин час. Накрая се прибавят 10 капки етерично масло от грейпфрут, 10 капки етерично масло от розмарин и 10 капки етерично масло от хвойна.

(Етеричните масла идеално допълват действието си – грейпфрутът регулира обмяната на веществата и отстранява задържаните течности, хвойната премахва токсините, розмаринът подобрява кръвообръщението, а медът улеснява проникването на всички съставки. )

Сместа съхранявайте в бурканче и използвайте като екфолиант, който едновременно ще премахне мъртвата кожа и ще атакува целулита.

Процедурата правете два пъти седмично.