Автор
Woman.bg

Момичетата се раждат по-здрави от момчетата

Известно е, че процентът на живородените момчета е по-висок, отколкото сред момичетата, но също така, че момичетата се раждат по-здрави и в по-добро общо състояние в сравнение с момчетата.

Австралийски учени са направили изследване на този феномен, за да помогнат повече момчета да оцеляват след раждането си.

Изследването на учените от австралийския университет в Аделаида показва, че момчетата обикновено се раждат не толкова добро общо състояние като момичетата. Момчетата растат по-бързо в утробата и имат по-голямо тегло при раждане. Въпреки това бързият растеж поставя известни рискове за здравето.

Четете още: Ева Мендес крие коремчето си

"Нашето проучване показва, че има неопровержими генетични и физиологични различия между момчетата и момичетата. Ключовият фактор в разликата в развитието на новородените от двата пола може да се крие в плацентата", казват специалистите от Австралия.

Според тях двата пола регулират по различен начин гените в плацентата. Те са открили, че при бебетата от женски пол има по-голяма генна експресия по време на развитието на плацентата. Това означава, че момичетата онаследяват повече информация от гените в сравнение с момчетата, пише БГНЕС.

Четете още: Мила Кунис е по-щастлива от всякога

Резултатите от изследването могат да помогнат в създаването на нови терапии за бременни жени в зависимост от пола на детето, които могат да бъдат полезни и за новородените.