От няколко дни по виртуалните стени се лее възмущение от сериала „Откраднат живот“. Ето защо:

В скорошен епизод от поредицата се появила майка с болно дете, която била крайно недоверчива към здравната система, както към всички месни и млечни продукти. Доктор Кръстева се усъмнила, че детето има анемия, а след това проблемът се оказал вроден порок на сърцето. Всичко завършило с препоръка за лечение в кардиологична болница и признанията на бащата, че само се прави на веган, за да угоди на троснатата си съпруга.

Тази 10-минутна сцена стана повод за коментари, че и за декларация против насаждането на негативно отношение към онези, които не ядат месо, и против заблуждението, че този начин на хранене причинява анемия и сърдечни проблеми.

Реакцията на Българското вегетарианско общество донякъде е разбираема, защото тези хора традиционно и доста често са осмивани като тревопасни с високи нива на агресия и като фундаменталисти на радикалната маруля и чистото безглутеново брашно. Но в крайна сметка става дума за сериал, за художествена измислица, а не за истински случай, за изказване на някой министър, свещеник или практикуващ лекар.

Пресолената манджа

Колкото и да не ни харесва, масовата култура борави с клишета и стилизирани образи. Специално за „Откраднат живот“ лекарското съсловие би трябвало отдавна да е надало вой до небето, след като част от героите с бели престилки са откровени гадове – разменят бебета, продават бебета, алкохолици са, взимат пари на черно и т.н.

Какъв е образът на ромите, който развлекателните програми налагат? Сещате се – неуки, мръсни, неграмотни. Ами хомосексуалните – някакви травестити с претенции и преправен глас. Ами футболистите – татуирани простаци. Поетите – впиянчени неудачници на средна възраст. Свещениците – тарикати на дребно. Политиците и съдиите – тарикати на едро. Всеки може да се почувства обиден от начина на представяне на групата, към която се числи.

Какво да кажат красивите жени, които сериалите или убиват рано (Съни в „Под прикритие“), или им отреждат ролята на кучката (Яна Маринова в „Стъклен дом“)? Или по-възрастните актриси, които традиционно са самотните добри майки на злодеите – те са необходими, за да разберат зрителите, че блудните синове имат човешки страни, толкова.

Във всеки сценарий героите преминават през премеждия и преживяват катарзис – богатото момиче се влюбва в бедното момче или обратно (“Забранена любов“), престъпникът се покайва (Куката от „Под прикритие“), лошите стават добри (Чарли от „Стъклен дом“) и т.н. Ако всички герои са послушни агънца – от съдови хирурзи и полицаи до мафиоти и собственици на молове – то няма да има конфликт и завръзка.

Няма да има драма.

Същото важи и за „Откраднат живот“, където впрочем бяха засегнати сериозни и реални проблеми – злоупотребите в болниците, грижата за децата със синдрома на Даун, отказването на медицинска помощ на ХИВ-позитивни, домашното насилие над жени. Тук няма никакъв заговор, никаква целенасочена атака срещу определен сегмент от обществото. Просто сериалът си върви.

Той е живо същество, което изпитва вълчи глад да консумира нови и нови персонажи, а не просто да пасе трева. Кой би гледал беззъб сериал? Кой изобщо би направил беззъб сериал? Просто няма смисъл. Продукцията трябва да бъде интересна, трябва да бъде в крак с времето.

Колкото до личните засягания – телевизионните сапунки ли са пример за подражание? Колкото до вегетарианците и веганите – в истинския живот има редица известни личности, които напълно оборват стигмата, сторвана върху ви от малкия екран и социалните мрежи. Като алпиниста Боян Петров, Лили Иванова и Дони, да не отваряме темата за звездите от Холивуд.

Вегетарианството постоянно се дискутира в медиите. По темата има хиляди статии, видеоклипове и цели филми. Вредите от преработеното месо са достатъчно известни – има какви ли не изследвания, а лечението на някои заболявания изисква отказ от месни продукти, цигари и алкохол.

Всеки, който прояви интерес към този начин на хранене, живот и философска нагласа, има достатъчно ресурси да формира мнение. Надали някой би си помислил сериозно, че ще умре, ако откаже свинските пържоли и кюфтетата, само защото е изгледал 10-минутна сцена от някакъв сериал. Надали някой би намразил целокупната общност на веганите, само защото сценаристите на една телевизионна фикция са решили така.

Нека не подценяваме аудиторията. Всеки решава какво да яде и какви сериали да гледа. Нищо лично, просто така стоят нещата.

Автор: Виктория Димова