"Модната икона не е само някакво красиво или помпозно облечена личност, а личност, която оказва интегрално влияние върху обществото".

Това каза в интервю за БГНЕС проф. Любомир Стойков на церемонията по връчването на наградите на най-елегантните българи за 2014 г.

Победители в конкурса "БГ модна икона" за 2014 г. са Мария Силвестър, Валерия Велева, Алисия, Велизар Соколов – Заки и Григор Димитров.

Те бяха избрани след онлайн проучване и експертна комисия на "Академията за мода", включваща 40 модни и лайфстайл журналисти. Всички те получиха пластики, изработени от българския бижутер Анжело Красини. Статуетката е интерпретация на първото облекло на Адам и Ева – смокиновият лист – с образите на едни от най-прочутите дизайнери и модни икони.

"Сред номинираните имаше много представители на шоубизнеса, политиката, изкуството , киното и театъра, което показва, че личностите в тези страни трябва да бъдат с още по-висока степен на естетическа и културна отговорност, тъй като със своя пример, в това число и със своя стил, те карат останалите да им подражават. По-хубаво е да подражаваш на красивото, а не на грозното", каза проф. Стойков.

Според него всяка сфера на обществения живот у нас се нуждае от подобряване на стила. "Политиците също има какво още да направят за усъвършенстване на техния стил. Нека не ги делим на гилдии и на сфери. Във всяка област има елегантни и добре изглеждащи хора и навсякъде могат да се намерят и безвкусно, и леко кичозно облечени. Трябва да си припомним максимата на Оскар Уайлд, че "само повърхностните хора ни съдят по външността", обясни професорът.

Основните критерии за избор на най-елегантните българи са на първо място това е стилът и изисканата външност, но не по-малко важни са високия професионален успех, безупречната поведенческа култура и човешки морал. "Това са важни критерии и комбинацията от тях дава достатъчно основание да заключим, че модната икона не е само някакво красиво или помпозно облечена личност, а личност, която оказва интегрално влияние върху обществото. Такава, която кара останалите да я следват и в естетически, и в професионален и нравствен план техния пример", допълни Стойков.

Един от победителите – Заки впечатлява с умението да балансира между спортната и елегантна визия."Аз бях много изненадан, че бях номиниран, а и че хората са гласували за мен. Определено приемам това като привилегия, която носи известна доза отговорност, защото аз съм спортен тип и сега се замислям мога ли да си позволя да бъда толкова спортен, колкото съм или човек трябва винаги да поддържа някакъв образ", каза той.

"Най-интересно е, че моят гардероб е изключително скучен. В него ще намерите дрехи в бяло, черно, сиво и тук-там дреха в по-ярък цвят. Любимото ми облекло е дънки със спортна фланелка и кожено яке. В съвременния живот на всяка една малко или повече публична личност стилистите са нещо като насъщен хляб. Поне в моя случай. Аз съм изключително доволен от целия екип стилисти, които работят за X-Factor, но ми харесва, че моята стилистка се вслушва в това, което аз харесвам. Ако един човек не се чувства удобно в дрехите, които носи, колкото и модерни да са те, той не би изглеждал естествено. За мен водещо е да се чувствам удобно в дрехите, които нося", каза още музикантът.