Автор
Роси Кацарова

Тя намери щастието, когато надебеля!

В последно време социалните мрежи изобилстват от колажи от типа "преди и след".

Но истината е, че колкото заслужават внимание дамите, които са отслабнали, вследствие на упорити тренировки и здравословен хранителен режим, толкова заслужава и главната героиня в днешния ни материал.

Тя също качва колажи, запечатали промяната , но при нея трансформацията е от слаба към по-пищна визия. В този случай обаче "надебеляването", ако можем да го наречем така, е много по-вдъхновяващо от всяко едно фино и изваяно тяло, защото е показва преобразяване - не физическо, а психическо – израстване и осъзнаване, че здравето, себеуважението и самочувствието са много по-значими от това да се впишеш в нечий изкривени критерии за красиво.



Момичето, за което ви говорим, се казва Лиза. Когато е в началото на 20-те си години, кариерата на модел рязко потръгва. Модните агенти и клиентите се влюбват в болезнено слабата по онова време брюнетка с изразителни скули и бадемови очи.

За да е мерките, които работодателите изискват от нея, обаче тя се подлага на стриктна диета, която включва приема на едва 500 калории на ден – крайно недостатъчни, за да дадат енергията, необходима , за да се справи с натоварения работен график и изтощителните тренировки във фитнеса.

Постоянната умора и честите здравословни проблеми подтикват Лиза да промени хранителния си режим. Явно психически подтисната от постоянното напрежение да е винаги перфектна, Лиза търси спасение в храна. Решението да се откаже от гладуването, на което дълго време се е подлагала, скоро преминава в друга крайност – постоянното преяждане. Не след дълго новият "хранителен режим" се отразява на фигурата на младата дама и тя качва няколко килограма. Не са много, но явно достатъчно, за да спрат професионалните ангажименти.

Клиентите вече не ангажират доскорошната си любимка, а редица агенти отказват да представляват младата дама. Тя изпада в депресия и започва да се самообвинява, че е провалила проспериращата си кариера.



За да възвърне предишния си успех, Лиса отново попада в капана на унищожителните диети и изморителните тренировки. И отслабва, но модните агенции и рекламодателите вече си имат нови любимци, а и красавицата така и не успява да стане, толкова перфектна, за да я ангажират брандове като Victoria’s Secret, за които тя мечтае.

В един момент - чувствайки се физически и емоционално натоварена от хранителния и тренировъчни си режим и от това да се опитва да се впише в стереотипите, властващи в модния бранш, Лиза решава да сложи край.

"Един ден просто проумях, че е мъчително и безсмислено да се боря с тялото си. Защо да му се противопоставям, а да не вървя в една посока с него, с нуждите му", разкрива тя.

Така младата дама се отказва от гладуването и започва да се вслушва с нуждите на тялото си, което не след дълго я довежда до постигането на красива и женствена фигура. Да, тя не е перфектна, но е здравословна и истинска. Зад нея не седят лишения, а правилни избори. Няма и следа от глад, само разумен подбор на храната и тренировки няколко пъти в седмицата.

"Тренирам 5 пъти в седмицата, но ако пропусна заради ангажимент или пътуване, не се депресирам", споделя Лиза. Това е така защото към днешна дата тя прави нещата от собствена мотивация, а не за да се хареса на някого.

Или както казва самата Лиза: "Тялото ми сега не е перфектно, не е за ревю на Victoria’s Secret, не е перфектно, но е мое и съм щастлива. Ям каквото ми се яде и не чувствам вина. Явно не съм създадена за корицата на списания, но това не е проблем за мен, защото към днешна дата знам, че това не прави съществуването ми по-малко смислено".