Дизайнерка на театрални костюми е съчетала мода с биология, създавайки линия от рокли, вдъхновени от раковите клетки.

„Модата и ракът: Корелацията между унищожението и красотата” е изложба на Жаклин Фъркинс, която работи в Театралния и филмов институт в Университета на Британска Колумбия.

Линията се състои от десет бални рокли с кройки, вдъхновени от микроскопични снимки на раковите клетки и клетъчни системи. Целта на изложбата е да провокира дискусия за връзката между красотата, тялото и болестта.

Четете още: Удивителна колекция вечерни рокли от Tony Ward

Изображенията са били запечатани от нейния сътрудник д-р Кристиан Науш - професор в катедрата по клетъчни и физиологични науки.

Една от снимките показва тумор на мозъка. Нормалната мозъчна област е изобразена в синьо и зелено, а нахлуващите ракови клетки са оцветени в червено.

Това изображение е пресъздадено чрез дълга до пода рокля, която е направена от надиплена синя и розова коприна. Цветните части са прикрепени към полата от органза, а фустата е изработена от тюл.

Друго изображение на д-р Науш показва засегната площ от мозъчната тъкан, която е оцветена в бледо червено. Малки зелени петна по тъканта представляват умиращи неврони - част от процеса, който се случва, когато прогресира ракът. Роклята, създадена да отрази този образ, е направен от черна копринена тафта, с червена копринена панделка.

Г-жа Фъркинс обяснява, че нейната колекция е отчасти замислена като алтернатива на типичните модни символи, свързани с рака, като известната розова панделка. Все пак, не всички рокли представляват ракови клетъчни системи. Някои от тях просто предлагат артистична интерпретация на сложната и колоритна биология на организма. Една рокля, украсена със сини рози, например, олицетворява клетъчни ядра.

Четете още: Роузи Хънтингтън-Уайтли предпочита фотосесиите по бельо

Източник: БГНЕС