Днес ще ви покажем поредния пример за това колко са изкривени критериите за красота, властващи в модната индустрия.

По тази наболяла тема говори младата манекенка от Швеция Агнес Хегендорф в разпространено от нея видео. Във въпросното клипче видимо стройното 19-годишно момиче разказва, че не може да си намери работа в модния бранш, защото е определяна от агенти и клиенти като "много едра".

Преди това в продължение на пет години е работи като модел, но с всяка изминала година тенденциите налагат все по- слаби и по-слаби модели и към днешна дата Агнес не може да си намери работа, тъй като от модната индустрия я определя като "много едра"- ханшът й бил прекалено голям, а бедрата й прекалено широки.

Във видето, което е поместено по-долу, слабичката русокоса красавица показва дупето си и неразбиращо пита: "Какво мислите, това ли е много голямо?".

Агнес също така споделя, че влизала в контакт с големи агенции от бранша, с клиенти, които изразявали желание да работят с нея, ноо когато получавали нейните мерки, историята се променяла.

Те започвали да използват определения като „О, не, тя е с прекалено големи размери, трябва да влезе в нормите, не искаме да работим с нея“. И допълва, че историята има и смешна страна – че индексът на телесната й маса е 17,5. А, доколкото на нея й било известно, ако числото е до 19, то е приемливо за модната индустрия.

Представяме ви тази история, защото тя е поредното доказателство за критериите за красота и моделите на подражание, които съвременната индустрия се опитва да наложи сред подрастващите. За съжаление модният бранш все по-често налага образите на момичета с видимо нездравословни тела, които влияят негативно на естетическите възприятия на младите момичета. Неоспоримо доказателство за това е ръстът в световен мащаб на психогенните хранителни разстройства, който отчитат медиците през последнте години.