Ако искате да отслабнете, след тренировка във фитнеса е най-добре да пиете нискомаслено прясно мляко, а не други напитки. По данни на проучване на Канадския университет за медицина и спорт жените, които пият по две чаши мляко след приключване на силова тренировка, по-бързо трупат мускулна маса и топят тлъстините.

Преди това изследване ефектът беше наблюдаван само при мъже.

В проучването са участвали млади жени, които никога преди не са се опитвали да отслабнат. Някои от доброволките са пили по 500 мл. нискомаслено прясно мляко след тренировка, а другите са консумирали вместо това енергийни напитки. Било установено, че жените, които пиели мляко, трупали видимо повече мускули и топили тлъстините по-бързо от участничките, пили енергийни напитки.

Какво представлява кравето мляко?

Това е воден разтвор на над двеста минерални и органични вещества. Сред основните минерални съставки на млякото могат да се изброят калцият и фосфорът. Продуктът съдържа също така магнезий, калий, натрий, мед, манган, желязо и други химични елементи, необходими за образуване на кръв и правилно функциониране на метаболизма и нервната система.

Упражнения за издръжливост плюс мляко

Учените са се уверили, че с упражнения за издръжливост и консумация на нискомаслено прясно мляко можете не само да се сдобиете с по-хубава фигура, но и да станете по-здрави. Упражненията за издръжливост са популярни, тъй като имат отличен общ укрепващ ефект. Освен че изгарят активно мазнините, те повишават плътността на костната тъкан и подобряват общия мускулен метаболизъм.

Ценните качества на млякото

Както знаете, остеопорозата е преимуществено женска болест, при която костната маса постепенно намалява. Калцият се отмива от костите, а костната тъкан се преобразува и възникват счупвания. Затова е важно да поемате достатъчно калций. Млякото и млечните продукти са добър източник на протеини и лесен за усвояване калций. Калцият е минерал, който играе ключова роля в изграждането на костите, зъбите, косата и ноктите. Затова за жените е крайно важно да консумират нискомаслено прясно мляко.

Продуктът съдържа и голямо количество фосфор и други вещества, при това е един от най-добрите източници на витамин В2 и полезни мазнини. Млечните продукти трябва задължително да присъстват в менюто на спортуващите хора. Ако тренирате активно, старайте се да получавате приблизително една шеста от калориите за деня от мляко и млечни продукти. Млечните мазнини са емулгирани и се усвояват много лесно, което ще ви зареди с енергия.