Модната марка Prada днес има стабилни позиции и е изключително популярна сред ценителите на модата.

Не само дяволът – всички носят Prada. А този небивал успех се дължи на една жена на име Миуча Прада – истинска ценителка на красотата, успяла да докаже на целия свят, че на пръв поглед несъчетаеми неща могат да изглеждат страхотно в комбинация, а отдавна изхвърлените стари модни списания са безценна съкровищница от идеи.

Бизнесът на дядо

Миуча Прада е родена на 10 май 1949 г. в Милано. Като дете и на младини тя, също като другите момичета, правила какви ли не експерименти с различни стилове дрехи. Но при това изобщо не си и помисляла, че ще направи кариера в сферата на дизайна.

Първо: Миуча никога не се обличала особено модерно. Дори и сега тя признава, че обича да се облича „като монахиня“ и да носи тежки мъжки обувки, комбинирани с поли и ризи. При избора на тоалет моделиерката се доверява на настроението и вкуса си. За нея не е проблем да ходи в продължение на седмици с един и същ пуловер, а после изведнъж да започне да се преоблича ежедневно в нови и елегантни дрехи. Нещо повече – Миуча твърди, че изобщо не се върти пред огледалото, тъй като предпочита да разчита не на красивото си отражение, а на фантазията си.

Четете още: Розалия Мера – zara-зителен успех

Второ: преди да стане моделиер, Прада се пробвала в много различни поприща. Тя учила политология в Миланския университет и дори взела докторска степен по политология и философия, учила се на пантомима в театъра, членувала в комунистическата партия и активно се борела за правата на жените. Въпреки всичко това в крайна сметка стигнала до модата, надминала конкурентите си, очаровала почитателите си и станала една от най-влиятелните жени не само в модната индустрия, но и като цяло.

През 1978 г. Миуча наследила от майка си малък семеен бизнес, създаден от дядо й преди половин век. Фирмата се специализирала в производството на изделия и аксесоари от кожа, куфари и чанти. Прада оглавила компанията и веднага внесла корекции в асортимента произвеждана продукция, разработвайки серия черни найлонови дамски чанти, отличаващи се с красота и практичност. Комбинацията от тези две качества привлякла вниманието на клиентите и артикулът станал истински хит. Интересно е, че чантите били евтини, но това само увеличавало популярността им.

Съдбоносна за Миуча била срещата с Патрицио Бертели, който по онова време също се занимавал с производство на кожени чанти. Поначало двамата не се разбирали добре, защото Прада обвинила новия си познат в копиране на неин дизайн. По-късно обаче се сдобрили и дори станали съдружници. След още няколко години деловите партньори сключили брак и започнали заедно да ръководят компания Prada. През 1989 г. пуснали на пазара колекция женски дрехи, а през 1992 г. представили и новата марка Miu Miu, кръстена на галеното име на Миуча.. През 1997 г. на бял свят се появила и линията спортни дрехи Prada Sport, през 2004 г. компанията пуснала свой парфюм, а след още две години започнала и производство на очила.

* Патрицио Бертели и Муича

Днес продукцията на Prada се цени високо от всички почитатели на модата, а стойността на търговската марка според експертите е достигнала 2 млрд. долара. По различно време рекламни лица на компанията са били Линда Еванджелиста, Линдзи Лоън, Ванеса Паради, Кирстен Дърнст, Тоби Макгуайър и много други звезди.

* Миранда Кер с дамска чанта на Prada

Миуча и фирмата й претърпели какво ли не по пътя към успеха – провали, несполучливи поглъщания, поражения в борбата с конкурентите. Но бизнес-дамата не се предавала. Това до голяма степен се дължи на подкрепата на съпруга й, но не изцяло. Тайната на Прада е в необичайното й възприятие на обикновените неща и на света.

Четете още: Жените в мъжкия свят

Житейски принципи и малко кино

Като много преуспели дами Миуча Прада спазва редица правила, които й помагат да напредва към поставената цел. Ето някои от тях:

- трябва да обичаш това, което правиш – дизайнерката никога не взимала модата на сериозно, но когато я опознала по-отблизо, искрено обикнала работата си.

- постоянно търси новото и продължавай напред – това на пръв поглед е очевидна истина, но Миуча е успяла да я докаже с личен пример. Всяка нова колекция на Prada изненадва публиката с непредсказуем подход и неочаквани комбинации и покорява все нови и нови върхове. Това става защото Миуча никога не се спира на едно място и винаги търси нещо необичайно.

- не гледайте другите – създавайки дрехите си, Прада никога не слуша мнението на другите. Вместо това се осланя на вкуса си.

* Муича и Гуинет Полтроу

- мислете широко – не се затваряйте само в една насока в дейността си. Разкривайте уменията си във всичко, което ви е интересно. Освен с висша мода Миуча се занимава с още куп неща – има културен институт, благотворителен фонд за подкрепа на съвременното изкуство и дава своя принос за киното. Във филма „Великият Гетсби“ костюмите на актьорите са създадени от самата Миуча, която дори по-късно е публикувала скиците си.

- изберете си внимателно половинката – по този въпрос Миуча е напълно съгласна с друга преуспяла жена – Шерил Сандбърг. За да постигнете успех, трябва да имате до себе си надежден човек, на когото да разчитате. За Миуча такъв човек е бил мъжът й, който управлявайки компанията е спомогнал за укрепване на позициите й. Впрочем самата Прада признава, че двамата с мъжа й се опитват да не се срещат на работа, за да избягват евентуални конфликти. За сметка на това в свободното си време са винаги заедно.

Миуча Прада е ярък пример за целеустременост и осъзнаване на собствените възможности. Надяваме се историята й да ви вдъхнови да осъзнаете собствените си таланти и да постигнете същия успех.

Четете още: Кои са най-влиятелните жени в историята?